BarneogUngdomsbokNORGE

Velkommen til en ny spalte på  NBU sine nettsider! BarneogUngdomsbokNORGE har som mål å gi dere viktig og særdeles uviktig informasjon om folk innen barne og ungdomsbok feltet i, nettopp, Norge. Først ute er Wanda Voldner (31) dalig leder i foreningen les!. I disse dager sender foreningen ut 120 000 eksemplarer av antologiene txt og rein txt til norske ungdomsskoleelever.

HH: Hva er det første du husker i livet?

WV: Det å bli … kanskje ikke lest for, men fortalt for. Regler og sånt. Det er blant mine tidligste minner.

HH: Hva har du på kontoret?

WV: Det er kjedelig, det! En haug med bøker, en datamskin og en oppslagstavle.

HH: Hva er en god bok?

WV: Jeg holdt på å si… det kommer an på den som leser. En god bok er en bok som treffer noe i leseren. Det kan variere. Men både som mor og gjennom foreningen så ser jeg at barn og ungdom ofte har en egen evne til å kjenne igjen kvalitet. Ofte leser og skjønner de bøker some er dypere og bredere enn det voksne tror de har evne til å oppfatte.

HH: Blir barne- og ungdomslitteraturen stemoderlig behandlet i pressen?

VW: Ja, det synes jeg, siden du spør et så ledende spørsmål! Men i det siste har vi sett mer av barne og ungdomslitteraturen i pressen. Jeg håper det er en trend som fortsetter.

HH: Gi oss et ord du liker!

VW: Du skal få to. Balje er et ord jeg har likt siden jeg var barn. Det har en fin lyd. I disse dager er også solidaritet et ord jeg liker og som jeg er glad for at jeg har sett mye av.

HH:  Og et du misliker?

VW: Nei, det får du ikke.

HH: Papirbok, lydbok eller ebok?

VW: Alt.

HH: Hva gjør deg flau?

VW: Jeg blir flau når offentlige personer sier ting de opplagt ikke mener. Men i disse tider blir jeg også stolt når de sier det de virkelig mener.

HH: Hvilke tre ting ville du tatt med deg til en øde øy?

VW: Penn, papir i mengder og et ordentlig 12 binds leksikon.

HH: Ikke Internett?

VW: Får jeg lov å ha med meg Internett?

HH: Ehh… Nei.  Det tror jeg nok forresten ikke. Leksikon er fint. Vi holder på det.

VW: Ja, det gjør vi.