Kulturminister Anniken Huitfeldt tok personlig turen til Berlin for å henge ridderkorset på Gabriele Haefs bryst.

57-åringen ble dermed Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstordenen – en høy utmerkelse som gis til utenlandske statsborgere i stedet for St. Olav.

Ambassadør

–  Hun er kongerikets viktigste ambassadør her i Tyskland, sa ambassadør Sven Svedman – og skyndte seg å tilføye at han selvsagt mener på kulturområdet. Kulturminister Huitfeldt spurte hvor norsk litteratur hadde vært i dag – uten Gabriele Haefs. Det var for eksempel henne som oppdaget Jostein Gaarder og Sofies Verden – noe som utløste et internasjonalt gjennombrudd med brakstart i Tyskland. Hun ramser ellers opp i fleng navnet på folk som har fått tysk språkdrakt av Haefs; Anne Holt, Anne B. Ragde, Ari Behn.

Den nyslåtte ridderen selv er kjent for helst å ville søke ly når oppmerksomheten kommer i hennes retning:

–  Jeg vil ikke holde noen tale, sa Gabriele Haefs og tilføyde med et smil: –  Ingen ville likevel tro på at jeg selv hadde skrevet den – og alle ville begynne å diskutere hvilke av «mine» forfattere som hadde ført den i pennen for meg