Opplesing i NRK

«NRK sender ikke lenger opplesingsserier for barn og ungdom. Det er ikke kjapt nok. Unge i dag ønsker seg det som går fort. NRK gir dem det. Overkule programledere som skal være på barnas nivå gjennom å snakke altfor fort og lage ablegøyer hele tiden. Å måtte høre på noe i flere minutter, ja kanskje ti – femten hver dag, blir for mye.»

Det skriver NBU-leder Bjørn Ingvaldsen i et debattinnlegg i Dagbladet i dag. Bakgrunnen er at NRK mener at opplesing fra ei bok ikke lenger er noe unger vil høre på. For barn og unge eldre enn 7-8 år har ikke barneradioen et eneste tilbud.

Her er hele innlegget fra NBU-lederen:

«Opplesing for unger i radioen

 Lyden av radio er for meg lyden av stemmer. Ikke musikk, ikke skravling, ikke reklame og konkurranser. En jevn, god radiostemme. Jeg er vokst opp med opplesingsserier i radioen. Noen bøker likte jeg ikke, da måtte jeg vente på at boka var ferdig opplest om noen uker, slik at ei ny bok skulle leses fra. Noen ganger var bøkene så gode at jeg nesten ikke kunne vente på neste opplesing neste dag. Og reaksjonen når boka var ferdig lest var en sorgreaksjon. En større fortvilelse enn å gå glipp av dagens opplesing fantes knapt. Men heldigvis hadde biblioteket også boka. Jeg kunne låne den og lese den selv. Mange ganger gikk jeg og lånte ei bok rett etter at den hadde blitt lest opp i radioen.

Dette var i gamledager. Den gang det bare fantes en radiokanal og man så det som en forpliktelse å fylle den med gode programmer og innslag som var både til glede og nytte for alle. Både gamle og unge. Opplesingsserien på ettermiddagen var beregnet på ungdom, men minst like mange voksne fulgte også med, enten i bilen på vei fra jobb eller ved komfyren under middagsforberedelsene. For det var jo det som var det flotte. Man kunne få oppleve ei bok samtidig med at man gjorde noe annet.

NRK sender ikke lenger opplesingsserier for barn og ungdom. Det er ikke kjapt nok. Unge i dag ønsker seg det som går fort. NRK gir dem det. Overkule programledere som skal være på barnas nivå gjennom å snakke altfor fort og lage ablegøyer hele tiden. Å måtte høre på noe i flere minutter, ja kanskje ti – femten hver dag, blir for mye. Spesielt om de må vende tilbake neste dag for å få med seg fortsettelsen. NRK tenker at slikt ikke passer til barn og ungdoms hektiske livsstil. De skal jo ut på noe nesten hver eneste dag. Fotball, svømming, judo, spilling. De skal henge sammen med venner. Fortsettelser passer ikke for de travle.

Men noen steder der ute finnes det noen unger som ikke har det så travelt. De er kanskje ikke så mange, men de finnes. Noen som har tid til ettertanke, tid og lyst til å følge med. Noen som trenger noe fast å vente på hver dag. Ikke alle unger har tettpakket kallender, ikke alle har lassevis av venner å være sammen med, ikke alle har behov for enda flere urolige og hysteriske voksne. Kan ikke NRK gjøre noe for dem også?

Dette er ikke en bønn, bare et hjertesukk. Kan ikke NRK, med alle sine kanaler og sendeflater, finne plass til opplesingsserier igjen? Slike som er beregnet på barn og ungdom men som like gjerne lyttes til av voksne også?»