– Jeg er så lei av lettlestsjangerens lave status. Mange tror det er enkelt å skrive lettlestbøker. Dette er bare tull! Prøv selv å skrive en kort, fengende historie som fanger leseren, ikke er kjedelig, overfladisk eller føles amputert selv om ordene er få og språket enkelt. 

Det seier Eldrid Johansen, som nyleg vart votert innsom ny medlem i NBU. Johansen han sjølv skrive ei rekkje lettlestbøker for barn (12 leseløver), dessutan MEG OGSÅ, ei hjelpebok for barn og ungdom som er pårørande til sjuke foreldre eller søsken. I tillegg debuterer ho denne hausten med sin første ungdomsroman Charliblogg.

– I tillegg til disse bøkene har jeg oversatt tekster fra hieroglyfer, og vært medredaktør for Den egyptiske dødeboken og tekster om livets vei, samt for postkortsamlingen Hilsen fra Lykkelandet.

Kvifor valde du skrive for barn og ungdom?

– Jeg syns det er en spennende målgruppe, og har alltid likt å jobbe for, og med, barn og ungdom. De er så ærlige og direkte i tilbakemeldingene, og et ganske så kresent publikum. Liker de ikke bøkene du har skrevet, legger de dem rett og slett fra seg. Fenger ikke opplegget du presenterer, begynner de å prate og bli ukonsentrerte. Hvis det du gjør, eller skriver, derimot treffer, er det ikke noe som er artigere enn møter med denne målgruppa!

-Kvifor ville du bli forfattar?

Jeg hadde egentlig ingen konkret plan om å bli forfatter, men jeg har et hode som hele tiden bobler over av ideer og trenger å få utløp for disse og jobbe kreativt. Litt tilfeldig ble det altså barne- og ungdomsbokforfatter og sanger/syngende skuespiller som ble hovedjobben min. I utgangspunktet har jeg en akademisk utdannelse som religionshistoriker med egyptologi som spesialtfelt, i tillegg til to års musikkteater- og artistutdanning fra Bårdar Akademiet, men jeg jobber altså 100% frilans innenfor kuturbransjen.

-Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

Lettlestlitteraturen, som jeg nettopp nevnte. God lettlestlitteratur er superviktig – det er disse bøkene som er de ferske lesernes første møte med litteratur, og de MÅ derfor holde et høyt nivå, helst pirre lesernes nysgjerrighet og få dem interessert i å lese mer, og mer … Det er så enkelt at hvis ingen gidder å skrive skikkelig gode lettlestbøker fordi de ser på det som en lavstatussjanger eller tror de kan levere slette, ugjennomarbeidede manus fordi det liksom skal være så enkelt, så mister vi mange nye lesere …  

-Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

Synge og spille forestillinger! Jeg er så utrolig heldig at jeg synger og spiller forestillinger med noen av mine beste venner, og jeg ler masse og koser meg voldsomt når vi lager nye produksjoner, er på jobb eller turneer med konserter eller forestillinger.  Ellers liker jeg å lese, trene, reise, spille brettspill (en verden samboeren min introduserte meg for – brettspill kan nemlig være så uendelig mye mer spennende og morsommere enn Ludo, Monopol eller TP!) og være sammen med familie og venner, så klart. Vi har fire fine barn i hus, så det er mye som skjer hjemme og generelt et ganske høyt tempo i hverdagen.

– Kva forventningar har du til NBU?

Det skal bli fint å føle seg som en del av et fagmiljø og ha en kunnskapsrik organisasjon i ryggen når det trengs! Ellers er jeg spent på hva slags muligheter det gir å være medlem, men har hørt mye positivt om samholdet blant forfatterne og gleder meg til å føle meg som en enda mer integrert del av barne- og ungdomsbokforfattermiljøet i Norge. Jeg har jo vært i bransjen en god stund, og kjenner mange forfattere allerede, men det skal bli hyggelig å bli kjent med enda flere!

 Eldrids heimeside: www.forlagsliv.no/eldridjohansen