– Humor er en alvorlig ting. Ikke alle kan skrive morsomt. Det sier forfatteren Francesca Simon til nrk.no. Hun har skrevet de humoristiske bøkene om Rampete Robin, den freidige guttungen som ingen kan unngå å like, til tross for alle de dårlige egenskapene han har. Francesca Simon har solgt 16 milioner bøker bare i Storbritannia. Hun besøkte Norge under Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

– Barn elsker morsomme bøker. Jeg mener det er nok av seriøsitet og alvor rundt oss om det ikke skal dominere barnelitteraturen også. Men enten kan du skrive morsomt, eller så kan du det ikke. Jeg er veldig god på dialog, og jeg samler på latterlige historier. Jeg kunne rett og slett ikke skrevet noe alvorlig, i alle fall ikke uten et snev komikk her og der, sier Fransesca Simon.

Populære bøker

Fra og med 2004 har Rampete Robin-bøkene vært utlånt 61.725 ved alle Deichmanske biblioteks avdelinger her i Norge. Han ligger med jevne mellomrom på utlånstoppen, og er en populær fyr, rett og slett.

– Rampete Robin er impulsiv, han er ikke ond eller grusom. Men han er helt og fullstendig selvopptatt, og det kan det jo komme mye komikk ut av. Robin sier tingene som de er og legger ikke fingerne i mellom, sier Francesca Simon.

Hittil har Francesca Simon skrevet 22 bøker om den viltre guttungen og påfunnene hans. Hun har avtale med forlaget om tre til. Da blir det en pause.

– Det kan kanskje være bra å stoppe ved 25? Jeg er på ingen måte lei ham, men er det dette jeg skal huskes for og måles på, så må hver bok være god. Både ide og utforming må være gjennomarbeidet, derfor gir jeg aldri ut mer enn en Robin-bok i året.

– Å skrive humoristiske bøker for barn er, believe it or not, en alvorlig ting, sier Francesca Simon.

Les hele intervjuet med Francesca Simon på nrk.no