Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2013 går til Lars Mæhle for hans barne- og ungdomsbøker. Det er 32. gong prisen blir delt ut, og det skjer onsdag 5. juni på Universitetet i Kristiansand kl 11.15.

Lars Mæhle (f. 1971) kjem frå Sunndalsøra på Nordmøre, men bur i dag i Oslo. Mæhle har hovudfag i litteraturvitskap frå Universitetet i Oslo. Han har tidlegare jobba som skribent, anmeldar og forlagsredaktør, og er i dag forfattar på heiltid.

 

Juryens begrunnelse for Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2013:

 

Skolebibliotekarforeningens jury har i år valgt å gi litteraturprisen til forfatteren Lars Mæhle. Han får prisen for sine barne- og ungdomsbøker.

 

Mæhle debuterte i 2002 med boka Keeperen til Tunisia. Siden debuten har det kommet et titalls bøker på forlagene Samlaget og Cappelen Damm.

 

2002 Keeperen til Tunisia, Samlaget

2003 Harry og Ivar finn opp krutet, Samlaget

2004 Den vesle kjempeboka, Samlaget

2005 Narnia-draumar, Samlaget

2006 Krølle-Knut grev seg ned til Kina, Samlaget

2007 Harry og Ivar i Junaited Statesen, Samlaget

2008 Harry Houdinis elefant, Samlaget

2008 Knoterud FK og skatten på mørkeloftet, (B/N) Cappelen Damm

2008 Knoterud FK erobrer verden, Cappelen Damm

2009 Landet under isen, Samlaget

2009 Knoterud FK Vennskapskampen, (B/N) Cappelen Damm

2009 Knoterud FK Ball med tall, (B/N) Cappelen Damm

2010 Harry og Ivar tryllar jula inn, Samlaget

2010 Nesten som før, Cappelen Damm

2010 Knoterud FK mot Gamlehjemmet Old Boys, (B/N) Cappelen Damm

2010 Knoterud FK Lokaloppgjøret, (B/N) Cappelen Damm

2011 Korea. Noveller om kjærleik, Samlaget

2011 Harry og Ivars detektivbyrå, Samlaget

2011 MOT, Cappelen Damm

2011 Knoterud FK i Norway Cup, (B/N) Cappelen Damm

2012 Fuck off I love you, Samlaget

2012 Knoterud FK i hardt vær, (B/N) Cappelen Damm

2012 Dyrepasserne – Orangutang!, Cappelen Damm

2012 Dyrepasserne – Tiger!, Cappelen Damm

 

Lars Mæhle er en svært allsidig forfatter som opererer innen flere ulike sjangrer. I hans forfatterskap finnes faktabøker, fantasy, humor, lettlest, noveller og ungdomsbøker som tar opp viktige og aktuelle emner.

 

De fleste barneskoleelever kjenner fotballaget Knoterud – underdog-laget som får oss til å gapskratte. Mange har møtt detektivene Harry og Ivar – bøker som også har et sterkt humoristisk preg. Det var likevel med den prisvinnende fantasyromanen Landet under isen, 2009, som ble det store gjennombruddet.

 

Det hele startet i 2002 med Keeperen til Tunisia, som også er blitt filmatisert.

Til nå har Mæhle skrevet 24 bøker utgitt på 2 forlag – Samlaget og Cappelen Damm.

Lars Mæhle behersker bokmål og nynorsk like godt. Selv sier han at han har bokmål som hovedmål, men at han ikke fant sin litterære stemme før han tok i bruk nynorsk.

 

Fjorårets bok, Fuck off I love You, er en medrivende bok med alvorlig innhold. Mæhle har holdt romanen i jeg-form. Hovedpersonen Vemund sier om seg selv at det eneste han har gjort hele seg liv, er å følge etter andre. Han kommer inn i et ungdomsmiljø der han, som er en usikker person, blir et lett bytte for en psykopat.

 

Bokas tema er store og alvorlige, men blir skrevet med et drivende, malende og variert språk. Mæhle bruker et språk som er rikt på adjektiv, som har mye dialog, og som til og med har tekst som nærmer seg poesi. Han er ikke redd for, i en ungdomsroman, å ta opp tunge moralske tema som arv og miljø, ondskap og tilgivelse. Det store etiske dilemmaet er: Skal ondskap møtes med ondskap? Boka tar videre opp alvorlige tema som rasisme og høyreradikale miljø. Vemunds familiebakgrunn er ikke enkel, med en psykisk syk mor. En mor som allikevel er omsorgsfull og stiller opp for ham. I tillegg møter vi kjæresten, Maria, som har en helt annen familiebakgrunn, og som vi aner blir en støtte for Vemund.

 

Allerede i prologen blir leserens nysgjerrighet pirret og man blir sugd inn i boka med cliff hangeren: Vi var fem gutar. Ein skulle miste kjærasten. Ein skulle skamslå ein annan. Ein skulle dø.  

Etter dette blir det vanskelig for leseren å legge fra seg boka.