Internettportalen ePorten.no vart nyleg presentert på eit møte i Oslo. Eit tjuetals forfattarar og eit par «frie» forleggjarar var til stades. Nettstaden skal stå ferdig ein gong på nyåret, rapporterer Gert Nygaardshaug. Han har sendt dette referatet frå møtet:

«Den non-profit-baserte internettportalen for oss forfattere ePorten.no ble presentert til stor applaus fra et tyve-talls forfattere og et par `frie` forleggere på et møte på Thon Hotel Opera, onsdag 13. nov. Kampviljen er stor, og det var full enighet om at vi forfattere nå må tiltvinge oss delrett fra våre forlag på å få utgi våre egne bøker på forfatternes egen web-portal. Der forfatteren selv bestemmer pris, og der 85% av denne prisen tilfaller forfatteren i sin helhet.

Edvard Hoem sa det så sterkt: «For første gang står vi forfattere nå overfor en historisk mulighet til å kunne oppnå et rettferdig utkomme av det produkt vi har laget

På møtet ble det diskutert en rekke strategier på hvordan vi kan gripe dette an overfor våre respektive forlag. Hinderet vi står overfor, heter Normalkontrakten, som de fleste av oss på større forlag signerer ved nye bokutgivelser. (Og heldige er de forfattere som ikke er bundet av en slik…) Der har forleggerne skaffet seg bukten og begge endene, ved at de har enerett på alle typer utgivelser av boken, inkludert eBøker.

Det er nå opp til hver enkelt forfatter å presse sitt forlag til å få et avvik fra Normalkontrakten, der vi får delrett på salg av eBøker, spesielt backlist. Altså: Forlaget kan selv selge våre eBøker så mye de vil gjennom sine egne kanaler, men vi vil også ha rett til å gjøre det samme gjennom våre kanaler (ePorten).

Ved signering av kontrakter for nye bøker kan vi også sette foten bestemt ned og si: Ingen signering før jeg får delrett til salg av eBoken! Take it or leave it. Vi har ingenting å tape på å være tøff her.

Flere mindre forlag, og et stort, Juritzen(!), støtter ePorten og ser potensialet her i en vinn-vinn-situasjon. De vil la sine forfattere få selge sine bøker over ePorten. Nettstedet vil stå ferdig en gang på nyåret.

Som forfatter er det eneste du trenger å gjøre nå å ta kontakt med web-designerne via hansnyg@nefusdesign.com for ønsket om å legge ut noe fra din backlist, eller nye bøker på ePorten. Vi har dessuten nettopp laget et lukket forum, bare for forfattere på Facebook der vi kan diskutere strategier og erfaringer fremover.

Vi håper at du slutter opp om denne historiske muligheten, og gir oss tilbakemeldinger, og vi svarer gjerne på spørsmål.

For ePorten: Gert Nygårdshaug.»