– For meg faller det seg veldig naturlig å skrive for barn, og jeg opplever dette som spesielt viktig og meningsfylt fordi barn trenger skikkelig litteratur å komme igang med. Får man gode leseropplevelser tidlig, vil man lettere kunne glede seg over gode bøker hele livet.

Det seier Tiril Valeur, som nyleg vart votert inn som ny medlem i NBU.

Ho er utdanna ved Kunsthøgskolen i Oslo, og debuterte som forfattar i 2008 med bildebilda «Baldrian & Musa og lengselen», ei bok som passar godt for barnehagebarn, seier ho.

– Har siden skrevet fire bøker om Polly-Esther og hennes venn Lo, som er et knøttlite monster, og her er hovedmålgruppen barn i grunnskolen. Og så har jeg skrevet en liten lettlestbok i Løveungeserien til Cappelen Damm, som heter Hopp, Morfar!, består av hele 16 setninger, og er beregnet på førsteklassinger.

– Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg har alltid skrevet, men ikke tenkt så mye på å bli forfatter før jeg ved en slags innfløkt tilfeldighet endte med å skrive en bok jeg egentlig «bare» skulle illustrere. Det er en klisjé å si at jeg er forfatter fordi jeg har noe å fortelle, men så enkelt er det faktisk.

Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar? 

– Selvtillit og mestring til tross for anderledeshet og ensomhet er sentralt for meg når jeg skriver. Jeg prøver alltid å huske hva jeg selv ville lese som barn, og hvilke historier som fanget meg, samtidig som jeg snakker mye med de som er barn nå. Det er viktig at de får litteratur som føles relevant i den hverdagen de er i. Jeg prøver å dyrke underligheten i historiene mine, og det fantastiske i det hverdagslige.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Når jeg ikke skriver, så liker jeg å tegne, og illustrerer mine egne bøker. Jeg liker også veldig godt å lese romaner, og spesielt norsk samtidslitteratur. Jeg er interessert i kunst, musikk og film, spesielt animasjonsfilm.

– Kva forventningar har du til NBU? 

– Jeg regner med at jeg skal få lov til å være med NBU for å ikke bare overta, men også redde verden. Gjennom kvalitetslitteratur for barn. Såpass syns jeg man må kunne forvente.