Årets ALMA-pris går til en svensk forfatter, Barbro Lindgren. Juryen for prisen skriver dette i sin begrunnelse:

«Juryn har idag för första gången utsett en svensk pristagare. Hon är dock internationellt välkänd och är översatt till ett trettiotal språk.
Barbro Lindgren är en mycket mångsidig författare, i hennes stora produktion finns något för alla åldrar; bilderböcker för de allra minsta, roliga och smått absurda berättelser för slukaråldern, allvar och vad – är – meningen – med – livet – böcker för tonåringar – och vuxna.
Poesi, prosa, dramatik – oavsett genre präglas texterna av det som är förutsättningen för att komma ifråga för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – humanism och total respekt för barnet. Juryn har valt en författare som har en unik förmåga att kombinera de stora livsfrågorna med humor och lekfull berättarglädje.»
Kerstin Brunnberg, styrelseordförande Kulturrådet

Her kan du lese mer om Barbro Lindgren:

http://www.alma.se/sv/Pristagare/2014/

Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne (ALMA) er verdas største barne- og ungdomslitteraturpris. Prissummen er på fem millioner svenske kroner, og blir årlig delt ut til en eller flere mottakere. Forfattere, illustratører, fortellere og personer som gjør en innsats for å fremme lesing kan få prisen. Formålet er å styrke og øke interessen for barne- och ungdomslitteratur i verden. Basisen for arbeidet er Barnekonventionen og barns rett til kultur. En ekspertjury velger pristakerne blant de som blir nominert av institutioner och organisationer fra hele verden. Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minne ble opprettet av den svenske regjeringen i 2002, og blir administrert av Statens kulturråd.