Kva driv forfattarar med i ferien? Kan forfattarar ta heilt fri? I ein serie skal vi høyre kva forfattarar brukar sommaren til, fri eller skriving eller begge delar. Først ute er Sigbjørn Mostue, som hadde deadline på manus for få dagar sidan.

– Kva er ferie for deg som forfattar?

– Late dager borte fra jobben, dvs hjemmefra.

– Kor mykje tar du deg fri frå skrivinga i sommar?

– Vi skal utenlands. Da tar jeg meg helt fri. Ellers blir det mye jobbing denne sommeren.

– Er sommaren ei god skrivetid for deg?

– Jeg forsøker ikke å skrive så mye om sommeren, men historien viser at det ofte blir jobbing med manus likevel – gjerne språkvask og korrektur.

– Klarer du uansett å ta deg heilt fri frå skrivinga? Eller har du karakterar eller hendingar som følgjer med deg?

– Nye og pågående historier ligger i bakhodet hele tiden, men ikke slik at det er forstyrrende.

– Arbeider du med bok for tida, vil du ev seia litt av kva det er?

– Jeg har i år faktisk to romaner som skal ut med få ukers mellomrom rett over sommeren. En krim for voksne, samt en ungdomsroman: «I morgen blir alt mørkt – Brages historie». En dystopi som jeg tror leseren ikke vil glemme med det første … Jeg har kniven på strupen for å bli ferdig før ferien, så akkurat nå jobber jeg bokstavelig talt døgnet rundt.

– Er det ei bok du gler deg til å lesa i sommar?

– Jeg har rett og slett ikke hatt tid til å velge ferielektyre. Har imidlertid akkurat tatt fatt på «En uren hvit stråleglans» av James Lee Burke – og han er alltid en sann fryd å lese! Den skal jeg i alle fall kose meg med når manusene er levert. Så får vi se hvilke andre bøker som skal pakkes ned i kofferten.

– Har du eit godt ferieleseminne du kan dele?

– Kaptein Corellis mandolin av Louis de Bernières er et must for alle middelhavsfarere. Ellers har vi på hytta familiens «må lese hver sommer»-bok: Fullt hus av Lill Herlofson Bauer (for øvrig moren til Ola Bauer). Blir ikke sommer uten den.

– Kva er ein god sommardag/sommarkveld for deg?

– Ut på eventyr, skyfri himmel og lunkent hav, knallgod mat og en fornøyd familie.