Kva driv forfattarar med i ferien? Kan forfattarar ta heilt fri? I ein serie skal vi høyre kva forfattarar brukar sommaren til, fri eller skriving eller begge delar. I dag: Liv Eirill Evensen.

– Kva er ferie for deg som forfattar?

– Siden jeg til vanlig jobber som prosjektleder i 80 % stilling, er ferie for meg å ta et avbrekk fra jobb og gjøre andre ting, reise, oppleve noe nytt, få nye perspektiver og inspirasjon. I tillegg besøker jeg gjerne familie og leser en del, både romaner og sakprosa. Alt dette mens tankene spinner videre på pågående skriveprosjekter og mulige ideer til framtidige bøker.

– Kor mykje tar du deg fri frå skrivinga i sommar?

– Jeg kom hjem fra ei uke i Tyrkia i går kveld(3.7.). Der tok jeg meg fri utenom det som jeg vel må regne som den obligatoriske nedtegnelsen av ideer som jeg ikke vil glemme. Steder med gammel og sammensatt historie har en tendens til å sette fantasien i sving. Skillene mellom skriving (det å tenke på skriving) og fri begynner å bli temmelig utflytende. Resten av sommeren går nok med til ferdigstilling av en roman som skal ut nå til høsten, men det arbeidet kan jeg ta med meg litt rundt omkring.

– Er sommaren ei god skrivetid for deg?

– Rent praktisk er den beste skrivetida for meg høst/vinter/tidlig vår, når det er mørkt og helst litt dårligere vær, slik at jeg ikke blir distrahert like lett. Men all fritid er i utgangspunktet god skrivetid.

– Klarer du uansett å ta deg heilt fri frå skrivinga? Eller har du karakterar eller hendingar som følgjer med deg?

– Jeg tror jeg hverken vil eller kan ta meg helt fri fra skriveprosjektene. Det er altfor moro å gruble på hva som skal skje videre i en historie til å legge det helt fra seg. Og når jeg har fri fra annet arbeid, kommer jo ideene til nye fortellinger.

– Arbeider du med bok for tida, vil du ev seia litt av kva det er?

– Ja, jeg er i sluttfasen med første bok i en serie jeg holder på med for unge lesere. Bokas tittel blir «Nemesis venter». Her beveger jeg meg bort fra den realistiske sjangeren jeg så langt har forholdt meg til. Det er et utrolig spennende prosjekt, som jeg gjorde research til i fjor høst med reisestøtte fra Kulturrådet.

– Har du ferdig bok som kjem til hausten, ev kva da?

– «Nemesis venter» er under ferdigstilling, og er tatt inn på høstlista til Omnipax forlag.

– Er det ei bok du gler deg til å lesa i sommar?

– Så langt i sommer har jeg lest mye romanstoff, blant annet Hanne-Vibeke Holst sin trilogi med handling hentet fra dansk politikk. Jeg har videre planer om å lese romanen hun nylig har skrevet om sin far, dikteren Knud Holst. Antakelig blir det også en del sakprosa framover (research til bok 2 i Nye verden-serien).

– Har du eit godt ferieleseminne du kan dele?

– I fjor sommer leste jeg alt jeg kom over av Arto Paasilinna mens jeg lå og humret ved bassengkanten. Det var befriende og frisk lesning.