Stadig flere forfattere dropper forlag, og gir selv ut bøkene sine elektronisk. Det skriver Vårt Land.

– Vi har et system hvor forfatteren er den som tjener minst på en bokutgivelse. Bokhandleren tjener ofte fire ganger så mye på å selge boka, enn forfatteren tjener på å skrive den. Da er det klart det er fristende for forfattere å bryte ut, sier forfatter og skribent Niels Chr. Geelmuyden.

Han har nå annullert kontrakter han har hatt med en rekke forlag, og gir ut 22 av bøkene sine som e-bok, på én og samme tid.

I slutten av fjoråret lanserte Schibsted nettsiden Ebok.no, mens Cappelen Damm lanserte Digitalbok.no. I januar talte Dagsavisen til sammen 46 selvpubliserte e-bøker på disse sidene. Nå har Ebok.no over 70 selvpubliserte bøker, mens Digitalbok.no har over 90. Begge nettsidene lar forfattere enkelt laste opp bøker de har skrevet, og slik gjøre dem tilgjengelig for salg. Resultatet er antallet selvpubliserte e-bøker på disse nettbutikkene er mer enn tredoblet på et halvt år.

– Forfattere vil bruke arbeidstiden sin til å skrive bøker, ikke på markedsføring og oppfølging av nettbutikker. Samtidig er dette en fin mulighet for dem som ønsker å bruke den. Det sier leder i Forfatterforeningen, Sigmund Løvåsen.

Løvåsen tror selvpublisering av e-bøker fortsatt vil være interessant for forfattere som har fått avslag fra forlag, så vel som for etablerte forfattere.

Les hele artikkelen: