torseter– Jeg skriver egentlig ikke bøker, jeg tegner historier. Det har jeg gjort siden jeg var liten. Da tok jeg et stort ark og begynne på midten og tegnet meg utover. Tegningen vokste seg til. Så laget jeg en historie samtidig som jeg tegnet. Og det er det samme jeg gjør nå, bare det foregår over flere boksider istedenfor et stort ark. Det beveger seg fra venstre til høyre istedenfor utover i alle retninger på et ark (Selv om jeg fortsatt lager slike tegninger). Veldig ofte er historiene og bøkene mine nesten ordløse. De som leser kan godt lage forskjellige historier ut av det. Men av og til trenger historiene mine ord. Og da må jeg skrive litt.

Det seier forfattar og illustratør, Øyvind Torseter. ny medlem i NBU.

Torseter har laga fleire ganske ulike bøker. Fleire er bildebøker, eller kanskje ei blanding av bildebok og teikneserie, fortel han.

–  Den første boken min het Klikk og handler om en gutt som låser seg inne på do. En annen bok heter Hullet. Den har stanset et hull gjennom seg. En historie om et hull. Jeg har laget sju egne bøker. Også har jeg illustrert mange bildebøker av forskjellige forfattere.

– Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

– Jeg tror at jeg passer til det.

–  Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg hadde ingen tanker om å bli forfatter, men jeg ville tegne og gjorde det hele tiden. Jeg har vokst opp på bygda uten så mye distraksjoner så jeg hadde massevis av tid til det. Likte å lage egne verdener. Når jeg var 18 kom jeg inn på kunstskole, tok etterhvert litt utdannelse i grafisk design og til slutt tre år med illustrasjonsutdannelse i England. Det var der jeg fant ut at jeg likte å jobbe med bøker. Alle prosjektene mine der var bøker. Tegnet ut mange skissebøker med visuelle historier.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– I egne bøker tar jeg alltid utgangspunkt i noe visuelt. Gjerne noe som skurrer litt i forhold til omgivelsene. Noe jeg ser rundt meg. For eksempel et hull. Også tegner jeg rundt den visuelle ideen. Utgangspunktet er gjerne en liten ting, også kan det kanskje bli noe større. Jeg tenker aldri på noe tema på forhånd. Men jeg liker veldig godt å tegne mennesker. Det er alltid mennesker i tegningene mine. Eller dyr. Eller en blanding.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Da liker jeg dra på reise med kona mi og de tre døtrene våre. Jeg liker å se film. Også liker jeg veldig godt å høre på musikk (men det gjør jeg hele tiden når jeg tegner allikevel.)

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg tror det er bra å treffe kollegaer som holder på med dette, både faglig og sosialt. Kanskje jeg kan lære noe nytt. Andre måter å gjøre ting på.