750 ungdommer har skrevet til sammen 1200 anmeldelser av fjorårets norske ungdomsbøker. Nå er fem bøker klare for finalerunden. Her er de nominerte til Uprisen – årets ungdomsbok.

1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm, Soledad av Tor Arve Røssland, Aschehoug, De som ikke finnes av Simon Stranger, Cappelen Damm, I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm, Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, Aschehoug.

Nominasjonsjuryen har bestått av Julie Karlsen, Henrik Stenberg, Kinga Bugajska og Ingmund Andvik. Juryen har lest og vurdert anmeldelsene og på bakgrunn av dem diskutert seg frem til de fem nominerte bøkene.

– Det har vært utfordrende, men morsomt. Alle de nominerte er gode kandidater til å vinne Uprisen, sier nominasjonsjuryen. Nå skal syv juryklasser fra ulike fylker lese de nominerte bøkene. Vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten mai.

På Uprisen.no har ungdomsskoleelever anmeldt samtlige norske ungdomsbøker som ble utgitt i 2014. Blant de mest engasjerte anmelderne finner vi Eira Solstad ved Dokka ungdomsskole, som nylig ble kåret til «Årets anmelder». Når Solstad oppsummerer bokåret 2014 trekker hun fram alle fantasy- og spenningsbøkene, samtidig som den unge anmelderen kommer med et ønske:  -Jeg skulle ønske det hadde vært flere gode fortellinger som handler om noe alvorlig, sier hun.

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, er tydelig på at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor. – Den gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prosjektet, sier hun.

Juryklassene er:

Nord-Trøndelag: Vuku Oppvekstsenter

Oppland: Biri ungdomsskole

Akershus: Kråkstad skole

Møre og Romsdal: Stokksund skule

Troms: Andørja Montessoriskole

Hedmark: Løten ungdomsskole

Sør-Trøndelag: Selbu ungdomsskole

Les meir om Uprisen og de nominerte på Uprisen.no