simon strangerBøkene «De som ikke finnes» (2014) av Simon Stranger » Joel og Io. En kjærlighetshistorie» (2014) av Geir Gulliksen og Anna Fiske (ill.) er dei to norske som er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015.

Illustratør Sissel Horndal er saman med for fattaren Veikko Holmberg nominert frå det samiske området for «Durrebjørnen og skuterløypa» (2014).

Slik presenterer juryen «Joel og Io»:
Joel går i første klasse, og er forelsket for aller første gang. Det skjer på en tirsdag, og han hadde ingen anelse om at dette skulle skje akkurat denne dagen. Plutselig får han øye på en jente som heter Io. Teksten viser at Io ser Joel på en spesiell måte, men hun er rask til å markere at hun er et år eldre enn ham og verken kan leke med eller ha følelser for en som er så liten. Eller kanskje hun kan leke litt med ham etter nærmere overveielse. Og kanskje hun kan gå med på å leke at de er forelsket.

Denne lille, poetiske kjærlighetshistorien har hele tiden barnets perspektiv. Språket er observerende, setningene er korte og presise, med originale språklige bilder. Dialogen er treffsikker og humoristisk på en litt stillferdig måte. Det hender kanskje ikke så mye i denne fortellingen, likevel er det en spennende liten historie om kjærlighet og vennskap. Kjærlighetshistorien ender ikke så godt, men på en åpen og antydende måte har boka likevel en oppløftende slutt. Det er en bok om hvordan det er å like noen, om reglene for hva som er lov, og spenningen og poesien i å bryte dem. Og det er ikke minst en historie om å være alene og ganske usynlig, for så å se noen og oppdage at man selv er sett.

Anna Fiskes tegninger har også et poetisk uttrykk. Sjenanse, ettertenksomhet og fysisk kontakt kommer godt til uttrykk i en særegen, leken stil. Et par steder brytes teksten av tegneseriefortellinger, som utdyper øyeblikket og leker videre med det som skjer. Dette bidrar til bokas originale utrykk.joel og io

Som leser opplever man et stort nærvær, både i tekst og bilder. I mange situasjoner kan også voksne kjenne seg godt igjen. Joel og Io. En kjærlighetshistorie retter seg mot yngre lesere, Ifølge forlaget, er målgruppen barn i alderen seks til ni år. Men boka kan leses av barn i mange aldre.

Geir Gulliksen er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, romaner og barnebøker. Geir Gulliksen er blitt tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2008 for sitt forfatterskap. For sin debut som dramatiker ble Geir Gulliksen nominert til Ibsenprisen 2013.

Anna Fiske er prisbelønt illustratør, bildebokforfatter og tegneserieskaper. Hun er opprinnelig svensk, men har bodd i Norge siden 1994. Anna Fiske har gitt ut en rekke bildebøker med egne tekster, men har også vært illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere. Hun fikk nylig Kulturdepartementets illustrasjonspris for sitt samlede bidrag til illustrert litteratur for barn og ungdom i 2014.

Slik presenterer juryen «De som ikke finnes»:

For tre år siden oppdaget den femtenårige Emilie den unge afrikanske båtflyktningen Samuel flytende i vannet på Gran Canaria, og hun fikk berget ham inn til land. I løpet av noen hektiske døgn hjalp hun ham med mat og husly, og da de til slutt ble innhentet av politiet, ga hun ham en lapp med adressen sin.

Nå står Samuel utenfor vinduet til rommet hennes. Han har flyktet nordover gjennom Europa, blitt utnyttet på det groveste både som arbeidskraft og seksuelt, og han har ett siste håp igjen: at Emilie og Norge kan gi ham muligheten til et verdig liv. Deres forrige møte tente en gnist hos Emilie som flammet opp til et sterkt sosialt engasjement, men dette er en helt ny utfordring. Nøden banker bokstavelig talt på vinduet hennes, og hvis hun hjelper en ulovlig innvandrer, setter hun sin egen framtid på spill. Og hva kan egentlig en norsk attenåring gjøre for bøte på alt som er galt i verden?

De som ikke finnes er den tredje utgivelsen og høydepunktet i Simon Strangers rekke av ungdomsromaner om den norske tenåringen Emilies konfrontasjon med de enorme forskjellene i levekår i verden. I denne romanen setter han fokus på et brennaktuelt politisk tema, nemlig papirløse flyktninger, men han evner også å løfte tematikken opp på et mer generelt plan. Han lar synsvinkelen skifte jevnlig mellom Samuel og Emilie og viser tydelig hvordan begges skjebne er formet av hvor de ble født. Emilie kan ikke hjelpe for at hun er født rik, like lite som Samuel kan hjelpe for at han er født fattig, og ingen av dem har makt til å gjøre livet bedre for Samuel. Og hvis man ikke har makt, bør man da føle ansvar og skyld for den uretten som begås? De som ikke finnes er en sterk historie fortalt i et nøkternt, stilsikkert litterært språk. Romanen tar oss med inn i en brutal og desperat side av tilværelsen, som ikke bare finnes på den andre siden av kloden, men som også gjemmer seg i de mørke krokene av vårt trygge nordiske samfunn.

Simon Stranger (f. 1976) debuterte i 2005 og har skrevet bøker både for barn, ungdom og voksne. Hans to tidligere ungdomsromaner om Emilie, Barsak (2009) og Verdensredderne (2012) er oversatt til en rekke språk.

I alt 14 bøker er nominert til prisen, som blir delt ut i Reykjavik 27. oktober.

Her er oversikta over alle dei nominerte:

NBU-sida vil presentere bøkene etter kvart.