Foto:Gyldendal

Foto:Gyldendal

Ingenting er så vanskelig som å skrive enkelt, sies det. I denne serien spør vi noen barne- og ungdomsbokforfattere hvordan de jobber når de skriver lettlestbøker, hvilke valg de tar og hva som er viktig for å nå frem til leserne sine. Denne uken: Anneli Klepp.

Av Elen Betanzo

Hvilke lettlestbøker skriver du, og for hvilket alderstrinn?

– Så langt har jeg skrevet syv bøker i serien om Tor og Mia, samt to bøker om Kåre og Ville. Alle disse er i serien Lesestart. Lesestartbøkene er beregnet på de ferskeste, unge leserne som nettopp har lært seg å lese selv, alder ca. 5-8 år. I september kommer den tredje boken i serien Lines Verden ut. Serien om Line passer for lesere i alderen ca. 7-10 år. For norskverket Salto har jeg skrevet syv nivådelte lesehefter for nybegynnerlesere. klepp1

Hva er det vanskeligste med å skrive enkelt?

– Det vanskeligste og mest spennende med å skrive enkelt, er at det skal være korte, og i størst mulig grad lydrette ord, og at jeg har få sider på å fortelle en fullverdig, liten barneroman, gjerne med et bra sluttpoeng.

Hva kjennetegner en enkel tekst?

– En enkel tekst kjennetegnes av korte ord, helst lydrette, og gjerne gjentakelser av ord hvis ordene er litt vanskelige. At innholdet er logisk og konkret og lar leseren kjenne seg igjen i teksten og identifiserer seg med figurene i handlingen, er også et poeng for å lette leseforståelsen. Like viktig som at teksten er enkel, synes jeg det er med gode illustrasjoner, som vekker leselyst og nysgjerrighet.

Hvordan jobber du når du skriver lettlestbøker?

– Som ellers når jeg skriver: Ut fra en kort plan, stor personlig iver og innlevelse fram til siste punktum. Deretter går jeg gjerne mange runder med teksten for å flikke og finpusse.

Hvor mye tenker du på leseren når du skriver?

– Jeg tenker i grunnen på leseren hele tiden underveis mens jeg skriver. Særlig er jeg opptatt av at innholdet blir morsomt og spennende, og at leseren får bittelitt å gruble på.

klepp2Har du noen forfatterforbilder innenfor denne sjangeren?

– Det finnes mange flinke, en av dem er Ole Lund Kirkegaard. Kjempeinspirerende som forfatter.

Beste lettlestbok noensinne?

– Det fine med lettlestbøker, er at de er enkle å lese, så istedenfor at jeg skal anbefale én spesiell bok, anbefaler jeg heller leseren å kaste seg ut i lettlestfeltet og avgjøre selv. Da vil jo leseren selv erfare at lettlestbøker er som bøker flest. Her er noe for enhver smak!