kajadn2– Forfattere skriver. Og jeg liker å skrive. Jeg liker å fortelle. Da går jeg inn i en annen verden, får en annen stemme, ser verden fra et annet hode. Det er viktig for meg. Samtidig ønsker jeg også å skrive bøker som er viktige for andre. Bøker som fyller et hull, bøker som kan være interessante eller spennende eller morsomme, bøker som betyr noe.

Det seier Kaia Dahle Nyhus, som nyleg vart medlem i NBU. Kaia har skrive to bildebøker, Pappaer overalt og Vil du høre en hemmelighet?kaiabok1

– De passer for barn, men jeg håper de har all-alder-kvaliteter og kan være interessante og fine for større barn og voksne også.

– Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

– Hvorfor jeg skriver for barn har to utspring. Jeg jobber som illustratør og har illustrert flere bildebøker og bøker for barn før jeg skrev mine egne. Jeg ønsket å kunne lage mine egne prosjekter og ha styringa på både tekst og bilde. Samtidig liker jeg veldig godt å skrive, og tror det enkle språket mitt passer spesielt godt for barn.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Jeg tror jeg er opptatt av mangfold. Og at det skal være et mangfold av bøker. Alle skal kunne finne sin bok, eller hver dag skal ha sin bok. Det skal være voldsomme bøker og stille bøker. Målet mitt er ikke å lage den beste boka, men en bok som ikke er lagd før. Kanskje det kan treffe noen der det gjelder.

kaiabok2– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Jeg hobby-studerer filosofi på siste året i Tyskland akkurat nå. Det er kjempegøy! Det er fint å kunne bli intellektuelt og sosialt stimulert, spesielt når jobben min handler om å skrive og illustrere alene på jenterommet. Ellers er det vel skog og hav og trær som gjelder.

 – Kva forventningar har du til NBU?

– Det tenker det kan være fint å ha NBU i ryggen, og å kunne bruke det som en basis i forhold til rettigheter og stipender og bokpolitikk.

– Jeg kjenner til foreningen ganske godt gjennom foreldrene mine som også er medlemmer. Jeg føler jeg veit hva NBU driver med og er kjempeglad for å kunne være en del av det!

Kaia Linnea Dahle Nyhus fekk NBUs debutantpris Trollkrittet i 2015.