anna fiskeSkolebibliotekarforeningens litteraturpris for 2016 går til Anna Fiske for hennes barne- og billedbøker.

Foreningen skriver: Fiskes bøker er svært populære i landets skolebibliotek og leses av barn i mange aldre. Spesielt er de aller yngste elevene begeistret for hennes illustrasjoner som gir mye av historien og leserne trenger ikke å være sterke lesere for å kunne ha glede av bøkene.

Anna Fiskes særegne stil, både litterært og billedmessig, har bidratt til at hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeid.

Juryens begrunnelse:

Anna Fiske er illustratør, forfatter og tegneserieskaper. Hun er utdannet ved linjen for grafisk design og illustrasjon ved Konstfackskolan i Stockholm. Anna Fiske har skrevet en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere.

Hun har en leken og særpreget stil, og bøkene er fulle av humor og varme. Både bildebøkene og tegneseriene henvender seg til et bredt publikum, mye på grunn av illustrasjonene som er enkle, uttrykksfulle pennetegninger med stor detaljrikdom og i friske farger. Bøkene er filosofiske, og tar ofte opp komplekse budskap på en lettfattelig måte.

I boka Hemmelige hytter (2015) er et konflikten man føler når man vil sette grenser uten å avvise noen som er temaet. Hva gjør man når man helst vil være alene og noen trenger seg på? Hvordan skal man klare å si fra uten å såre noen?  hemmelige hytter

Andre bøker vi vil framheve er Følelsesbiblioteket som består av sju forskjellige bøker som alle beskriver forskjellige følelser – Sinne, Sjalusi, Sorg, Forelskelse, Lykke, Sjenanse og Redd. Bøkene ble opprinnelig skrevet for mennesker med psykisk utviklingshemming, men er mye brukt til alle slags mennesker. De er godt egnet til å forklare at folk føler på forskjellig måte, for eksempel kan det å være redd bety ulike ting for forskjellige mennesker.

Fiskes bøker er svært populære i landets skolebibliotek og leses av barn i mange aldre. Spesielt er de aller yngste elevene begeistret for hennes illustrasjoner som gir mye av historien og leserne trenger ikke å være sterke lesere for å kunne ha glede av bøkene.

Anna Fiskes særegne stil, både litterært og billedmessig, har bidratt til at hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeid.