Nordisk krim og «nordic noir» har de seineste åra fascinert lesere verden over. Stadig flere av krimforfatterne skriver også barnebøker. Hvorfor? spør Gabrielle Graatrud i ein artikkel i Dagbladet.

– Krimsjangeren er godt egnet til å skape leselyst, gåten er ikke bare intellektuelt utfordrende, men den driver leseren framover, sier Jørn Lier Horst.

Krimforfatterne blir ofte rekruttert av forlagene til å skrive barnebøker. Steffen Sørum, som selv er både barneforfatter og forlagsredaktør, oppfordret i sin tid krimforfatter Tom Kristensen til å skrive barnebøker. Han mener krimforfattere er flinke til å engasjere unge lesere.

– Vi vet på forhånd at de kan bygge opp et godt plott og kan lage page-turnerlitteratur. Høyt spenningsnivå fungerer godt for dem som ikke er så vant til å lese, sier Sørum.

Men ikke alle er positivet til at stadig flere krimforfattere skriver barnelitteratur.

I en anmeldelse av «Demonenes sang», ungdomsboka til krimforfatter Chris Tvedt, skriver Guri Fjeldberg at hun mistenker at flere krimforfattere skriver for unge av økonomiske årsaker, for å få flere bøker inn på innkjøpsordningen og for å rekruttere lesere til voksenbøkene sine. «Felles for bøkene er høy spenning, enkle karakterer og løsninger mer lettvinne enn forfatterne ville sluppet unna med i bøker for voksne», skriver hun.

Les reaksjoner på denne uttalelsen og resten av artikkelen på dagbladet.no