Tyra Tronstad ble torsdag tildelt Norsk Kritikerlags pris for beste barne- og ungdomsbok i 2016. Tronstad fikk prisen for ungdomsromanen «Mørket kommer innenfra» (Aschehoug).

Kritikerlaget skriver blant annet dette om boka og forfatterskapet:

Tyra Teodora Tronstad har skrevet seks bøker til nå. Hvis ser på de fire barne- og ungdomsromanene hun har skrevet til nå som en kjerne i forfatterskapet, ser vi et samlende tema: «Ingen slipper unna livet uten å bli merket av det – uten å miste uskylden».

I Mørket kommer innenfra har Tronstad valgt en kjent popkulturell sjanger: postapokalypsen, hvor byen har blitt lovløs. Dette er likevel ikke bare sjangerlitteratur, det er også en påminnelse om at borgerkrig og ødelagte byer er bitter virkelighet i mange land. Max og Linnea forstår ikke umiddelbart at familiene deres står på hver sin side. Linneas mor er sykepleier og spion for de forhatte myndighetene, Max’ brødre er ledere i den militante opprørsbevegelsen. Tronstad velger en moderne helteskildring; hvor de etiske og episke dilemmaene stiller større krav til oss. Ingen er rene, hvite riddere, og selv skurkene har noen gode intensjoner.

Les mer fra juryen på hjemmesida til Kritikerlaget her:

De andre kritikerprisene:

Vigdis Hjorth fikk kritikerprisen for beste skjønnlitterære bok for voksne med romanen «Arv og miljø», som også er nominert til Nordisk råds litteraturpris.
Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne gikk til Marit Paasche for boka «Hannah Ryggen. En fri».
Kritikerprisen for beste oversettelse ble tildelt Kristin Sørsdal for «Historia om det tapte barnet», skrevet av Elena Ferrante.