Foto: Haakon Thue Lie/Gyldendal

NBU fyller 70 år i år, og det skal sjølvsagt feirast og markerast på ymse vis. I samband med jubileet intervjuar vi medlemmene. I dag:  Mari Kjetun. Mari har vore medlem i NBU i om lag sju år.

Kva betyr NBU for deg?

Jeg er svært glad for at NBU finnes. NBU betyr faglig påfyll, møte med kolleger, å få svar på spørsmål og å få råd, og å få ta del i et fellesskap. NBU er også kaffepauser på et møte hvor det bugner av twist, lakris, sjokolade, kaker og frukt. Da er NBU en godteripose, et stort barneselskap hvor store barn møter andre store barn. Da blir vi alle bedre til å skrive bøker for barn. 

Har du noko særskilt minne du vil trekkje fram?

Første gangen jeg trådde inn i NBU-lokalet – som debutant – var det med stor ærefrykt, her var alle jeg beundret. Jeg satte meg bakerst i lokalet og oppdaget flere ting som gjorde meg oppstemt: Jeg så alle bakhodene med sovesveis, jeg så en med genseren på vrangen, jeg så mange fargerike skjerf og etter som kvelden skred fram, så jeg barnslig glød i mange øyne. Jeg tror jeg så meg selv i mange. Og da jeg måtte reise meg fordi jeg som debutant fikk applaus, kjente jeg på klisjeen. Om å ha funnet flokken min. 

Kor viktig har forfattarskapen vore i livet ditt?

Inne i meg har jeg alltid vært forfatter og da jeg fikk bøkene mine på trykk var det andre som skjønte det også. 

Korleis tenkjer du deg NBU framover – kvar går vi?

Vi er i en tid hvor vi stadig kjemper om å få oppmerksomheten til leserne våre og vi skal jobbe med å møte de unge på deres arenaer. Vi konkurrerer med oversatt – og masseprodusert litteratur. Vi skal jobbe sammen om å bli mer synlig, vi kan etablere en dag som heter norske forfatteres dag, vise Norge at vi er forfattere, vi har stemmer verdt å lytte til, lage et bok-demonstrasjonstog, vi er unike når vi står sammen.

Har du noko ønske for NBU? 

Jeg liker fagdager, jeg liker arbeidsgruppene som etableres, og jeg liker at NBU stadig tar mer plass i mediebildet. Jeg liker å få delta på seminarer og kurs, og at NBU samarbeider med blant annet NBI og forfattersentrum. Fortsett med det!