– Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Aschehougs forlegger og konsernsjef Mads Nygaard under prisutdelingen. 

Lars Joachim Grimstad. Foto: Aschehoug

Lars Joachim Grimstad debuterte med Barna som forsvant i 2012, første bok i serien om statsminister Fahr & Sønn. I oppfølgeren Solkongen (2014) lar Grimstad en svensk solariumskonge tappe Norge for olje. I den tredje boka, Egoland (2016), som han mottok Bokslukerprisen for i 2017, danner forbrukersamfunnet og skjønnhetsidealer bakgrunn for en ellevill jakt på evig liv. De tre bøkene er blitt kalt politisk satire for barn. Grimstads fjerde og så langt siste bok for barn, Meningen med Leif, kom ut høsten 2019 og handler om døden. Alle bøkene er utgitt på Aschehoug.

«Med varme, humor og en særegen litterær stemme er ingen temaer for store eller for små for Grimstad, eller for barneboka», skriver juryen i sin begrunnelse. «Lars Joachim Grimstad er en av de aller mest talentfulle forfatterne i Norge i dag og vi er stolte av å gi ham Aschehougs barnebokpris 2020.»

Aschehougs barnebokpris ble delt ut for første gang i fjor, og er en anerkjennelse av et lovende og kvalifisert forfatterskap. Den utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon og ledelse og består av en sjekk på kr 30 000. I fjor var det Marianne Kaurin som mottok prisen.