Hans Jørgen Sandnes har illustrert over 50 barnebøker, blant annet Detektivbyrå  nr. 2-bøkene laget sammen med Jørn Lier Horst.  I fjor debuterte han selv som forfatter med Ned i dypet, og snart er det blitt fire bøker i den populære Krypto-serien.

Hans Jørgen Sandnes (f. 1979) er bosatt i Sandefjord med to barn, en forståelsesfull kone, en hund, en ukulele-bass, et piano – og skissebok og blyant. Foto: Eigil Rasmussen-Korsager

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Mye! På vei hjem fra skolen syklet jeg ofte innom Sandefjord Bibliotek. Der satte jeg meg ned mellom hyllene og bladde i bøker. Ikke bare for å lese dem, men for å se i dem og lukte på dem og utforske dem. Først var det barnebøker og tegneserier, men etter hvert ble det faktabøker, tegnebøker, gamle klassikere, filmbøker … alt mulig, egentlig. I tillegg hadde jeg en morfar som var tryllekunstner, maler og boksamler. Å gå på oppdagelsesferd i bokhyllene hans var et eventyr.

Alt dette fyret opp nysgjerrigheten, så jeg begynte å tegne bøker da jeg var ti. Den første var en tegneserie om en liten kylling. Heftet kopierte jeg opp og ga til kompisene mine. Siden har jeg bare fortsatt, på en måte.

Hvorfor ville du bli forfatter?

Det har alltid vært en drøm å skape egne univers. Mulig det henger sammen med at jeg er enebarn og fort ble vant til å leke og finne på ting alene. Men det å skrive, tegne og bygge et fantasiunivers jeg kan dele med andre – det har alltid vært drivkraften.

Hvorfor valgte du å skrive for barn?

Jeg vil lage sånne bøker som tiårige meg elsket å utforske. Skape historier og eventyr som får det til å krible i magen, og som inspirerer til leselyst og tegneglede. Å skrive eller tegne kun for voksne har egentlig aldri interessert meg.

Finnes det en rød tråd eller fellesnevner i bøkene dine?

I tillegg til et klassisk tegnefilm-DNA tror jeg det må være nysgjerrighet. Enten det er barnedetektiver, sjømonsteroppdagere eller sjokoladeoppfinnere … alle karakterene jeg jobber med, har en stor dose nysgjerrighet. Og er mye modigere enn meg.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Å ta barn på alvor, og å stole på dem som lesere. Jeg håper jeg klarer å skape en hemmelig kontrakt med barna, der jeg både forstår dem, viser dem tillit og klarer å underholde og inspirere dem.

Hva liker du å gjøre når du ikke skriver?

Når jeg ikke skriver, liker jeg å tegne. Jeg har blitt avhengig av skissebok og en myk, god 10B-blyant. I tillegg har jeg to barn, en forståelsesfull kone, en hund, en ukulele-bass og et piano.

Hvilke forventninger har du til NBU?

Jeg gleder meg mest til fellesskapet med andre barnebokskapere. Å bli en del av Norges viktigste forening, som jobber med det viktigste i verden: barnebøker.