Denne kronikken sto på trykk i Klassekampen 21. august 2021.

I forrige uke besluttet hviterussiske myndigheter å stenge PEN Belarus. Nå står den uavhengige hviterussiske forfatterforeningen for tur.  Tirsdag denne uka mottok forfatterforeningen et brev fra landets høyesterett, der foreningen blir underretta om at domstolen skal utrede nedleggelsen av foreningen som juridisk organisasjon. Begjæringen kom fra det hviterussiske justisdepartementet.

Tirsdag 24. august må den hviterussiske forfatterforeningen (etablert i 1933) møte i høyesterett slik prosessen er med organisasjonene som blir stengt ned. Myndighetene har tidligere raidet foreningens kontorer og besluttet å stenge ned kontoen deres. Siden en rekke advokater har mistet sin advokatlisens etter å hjulpet ikke-statlige organisasjoner, opposisjonelle og fengslede, strever den hviterussiske forfatterforeningen med å finne en advokat som tør og kan ta på seg oppgaven å forsvare foreningen.

Ett år etter det omstridte valget som startet protestbølgen mot myndighetene, er situasjonen i landet nå verre enn noensinne. Flere og flere stemmer kommer til å stilne i frykt.

Det siste året er mer enn 35 000 opposisjonelle fengslet, og akkuratt nå sitter over 600 politiske fanger i fengsel.  Over 100 ikke-statlige organisasjoner er stengt, deriblant PEN Belarus, journalistforbundet og menneskerettighetsorganisasjoner.

Forfatter- og oversetterforeninger i Norge krever at hviterussiske myndigheter umiddelbart stanser sine angrep på ytringsfriheten, organisasjonsfriheten og forsamlingsfriheten. Stenging av ikke-statlige organisasjoner må omgjøres og ta slutt. Forfatter- og oversetterforeninger i Norge ber om at norske myndigheter utsteder visum til truede og forfulgte hviterussiske skribenter.

Forfølgelsene av enkeltforfattere – og enhver belaruser som hegner om demokratiet – må stoppes nå.

Den norske Forfatterforening v/ Heidi Marie Kriznik

Forfatterforbundet v/ Eystein Hansen

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening v/ Arne Vestbø

Norsk Oversetterforening v/ Hilde Lyng

Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere v/ Alexander Løken