Årets vakreste Bøker er den eneste konkurransen som løfter frem den visuelle siden av bøkene. I kveld ble en rekke illustratører og designere hedret med gull, sølv og diplom på Sentralen i Oslo.

Her er prismottakerne i kategoriene for barne- og ungdomslitteratur samt tegneserier:

Skjønnlitteratur – bildebok

I denne kategorien gikk gullet til Kaia Dahle Nyhus og Elisabeth Vold Bjone for Ollianna av Gro Dahle (Cappelen Damm). Øyvind Torseter fikk sølv for Så mørkt det ble av Constance Ørbeck-Nilssen (Ena). Også Sunniva Sunde Krogseth fikk sølv for sin egen bok Naturinstruksjoner (Blokk Forlag).

Illustratør Mari Kanstad Johnsen og Torill Stranger mottok diplom for Leggetid av Frode Grytten (Samlaget). Diplom ble det også på Åshild Kanstad Johnsen og Majlin Keilhau for førstnevntes Kubbe lager verdens beste jul  (Gyldendal).

Skjønnlitteratur – barn og ungdom

Her ble det ikke utdelt gull, men sølvet gikk til Rune Døli og Charlie Roberts for Bokstavene av Kristoffer Cezinando Karlsen (Aschehoug). Tiril Haug Johne fikk diplom for Tre meter med kniv av Eli Harboe (Samlaget). Det samme fikk Kristoffer Kjølberg og Majlin Keilhau for Verdens verste miljøsvin av Marius Molaug (Gyldendal).

Faktabok – barn og ungdom

Gullet gikk til Rune Markhus for Ti utrulege oppfinningar av Bår Stenvik (Samlaget), sølvet til Kristina Farstad Bjerkek for hennes egen bok Let og finn ABC (Cappelen Damm).

Marius Renberg fikk diplom for En engel i Brooklyn av Leif Bull (Spartacus). Også Line Renslebråten og Liselotte Dick fikk diplom for Blåhvalen, den utrolige historien om det største dyret som noen gang har levd av Andreas Tjernshaugen (Kagge).

Bokomslag – ungdom

I denne kategorien ble det kun utdelt diplomer – til Jørgen Brynhildsvoll for Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag (Gyldendal) og Rune Markhus for Rundt jorda og tilbake av Inger Johanne Sæterbakk (Aschehoug),

Bokomslag – barn

Gullet gikk til Anette Saugestad Helland for hennes egen bok Hvordan temme en fetter?  (Gyldendal). Nora Brech fikk sølv for sin egen bok Den store fuglejakten (Aschehoug).

Tegneserier

Her gikk gullet til Anders N. KvammenJobb. Sølv gikk til Lars FiskeMitt liv som tegning og Kristian Krohg-SørensenGulosten – Gentlemansforbryteren, alle tre utgitt på No Comprendo Press. Nora Dåsnes fikk diplom for Ti kniver i hjertet (Aschehoug).

Årets best tilrettelagte bok

Sist, men ikke minst ble Anna Fiske hedret med prisen Årets best tilrettelagte bok for Alt som er nytt (Cappelen Damm). Dette er en bildebok for voksne.

NBU gratulerer alle sammen!

 

Se juryens begrunnelser og resten av prisvinnerne her.

Konkurransen Årets vakreste Bøker har eksistert siden 1933 og arrangeres av Grafill norsk organisasjon for visuell kommunukasjon.