NBU stiller seg solidarisk med våre forfatterkollegaer i Ukraina, og donerer i første omgang 25 000 kroner til Norsk PENs krisefond.

Krigen i Ukraina preger oss alle. En samlet bokbransje ønsker å hjelpe, og i samarbeid med NORLA og andre organisasjoner ser vi på måter vi kan bistå de som har flyktet og kommet hit til Norge, de som er på vei, og, ikke minst, de som er blitt igjen.

Det er lett å tenke at våre bidrag kan føles små i det store bildet, men forfattere og oversettere, alle som jobber med bøker og litteratur, representerer det frie ordet, som er desto viktigere når friheten og demokratiet står for fall.

I disse dager sender Norsk PEN krisefondstøtte til forfattere, kunstnere og journalister i Ukraina. Mange er på flukt og trenger nødhjelp til tak over hodet, varme klær, mat og medisiner. Det gjelder også våre belarusiske kollegaer. Etter valget i Belarus i 2020 flyktet flere tusen frie ytrere til Ukraina; der var det trygt. De trenger også vår bistand nå.

NBU ønsker å vise solidaritet med våre forfatter- og oversetterkollegaer i Ukraina. Som en umiddelbar respons vil vi derfor donere 25 000 kroner til Norsk PENs krisefond. Vi vil dessuten fortsette å jobbe med konkrete støttetiltak i en krig som kan strekke seg ut i måneder, kanskje år. Dette er et pågående arbeid.

Ønsker du å gi ytterligere hjelp?
Norsk PENs krisefond tar imot donasjoner via Vipps: 589048. Norsk PEN sender penger via Western Union, som har kontorer over hele Ukraina. Alle pengene går uavkortet til krisehjelp.