I år fyller NBU 75 år, og det skal markeres. Denne uken får flere hundre elever over hele landet forfatterbesøk!

29. september 1947 møttes 15 forfattere hjemme hos Evi Bøgenæs Lødrup og stiftet Ungdomslitteraturens Forfatterlag. 75 år senere heter foreningen Norske Barne- og Ungdomsforfattere, men formålet er det samme: å ivareta norske barne- og ungdomsbokforfatteres interesser og verne om og fremme norsk barne- og ungdomslitteratur.

NBU har gjennom 75 år også arbeidet for barn og ungdoms rettigheter som lesere. Barn og unge må ha lett tilgang på relevant og mangfoldig litteratur, og de må få oppleve leselyst.

I anledning jubileet ønsker NBU derfor å gi en gave til en av våre fremste allierte i arbeidet med å fremme nettopp leselyst: skolebibliotekene.

Denne uken får atten skoler og skolebibliotek besøk av like mange barne- og ungdomsbokforfattere. Sigbjørn Mostue, Linn T. Sunne, Jørn Lier Horst, Nina Elisabeth Grøntvedt, Michael Stilson, Mariangela Di Fiore, Maiken Nylund, Tor Arve Røssland, Lene Elisabeth Westerås, Kristine Rui Slettebakken, Ayse Koca, Elin Hansson, John S. Jamtli, Åse Ombustvedt, Sissel Horndal, Camilla Sandmo, Ingunn Røyset og Sylvi Jane Huseby vil i dagene som kommer møte hundrevis av elever fra nord til sør. Med seg har de bokpakker donert av norske forlag.

NBU har fått støtte til jubileumsgaven fra Norsk Kulturråd, Fritt Ord og Kopinors Formidlingsfond. 

Skolebiblioteket på Spangereid skole, som fikk NBU-prisen i 2019. Foto: Line Hansen Hjellup/Rolf Steinar Bergli