Xueting Yang debuterte med tegneserieboka Et annet sted i 2014, der hun skildrer det å flytte fra Kina til Norge. Boka ble blant annet belønnet med Kulturdepartementets tegneseriepris. Siden har hun gitt ut en bildebok om sorg og en samling med sju korte tegneserier.

Xueting Yang (f. 1985) flyttet til Norge i 2011 for å gå på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er nå bosatt i samme by. Foto: Torbjørn Larssen

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Bøker har vært min trøst siden jeg var barn. Jeg likte spesielt historiebøkene med tegninger.  Så vakre de var. De var det vakreste tingene i min verden. 

Illustrasjon fra tegneserieboka Kjøkken (2022).

– Hvorfor ville du bli forfatter?

– Denne jobben gir meg muligheten til å vokse både som menneske og som kunstner. Alt jeg føler, alt jeg vet, passer inn. 

Hvorfor valgte du å skrive for barn og unge?

– Denne verdenen, som er skapt med fantasi, har en sjarmerende skjørhet ved seg. Jeg har håp for det og vil være med på det.

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

– Bøkene mine er ofte om personlig vekst. Og jeg vil at de skal være pene!

Oppslag fra bildeboka Gjemsel (2016).

– Hva er du opptatt av som forfatter?

– Jeg er interessert i psykologi og bruker det som et verktøy i min jobb. Jeg liker også folkekunst og outsiderkunst.

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

– Jeg liker veldig godt å lage mat, spise mat, lese romaner, se på nettvideoer, svømme, vandre rundt i gatene og i naturen, plukke opp ting og snakke med folk. 

– Helt til slutt: Hvilke forventninger har du til NBU?

– Jeg vil være med i en gruppe med forfattere. Jeg håper også å finne venner som kan samarbeide om bøker. Hvis det er noen forfattere som trenger tegninger og liker mine, vennligst ta kontakt.

Oppslag fra tegneserieboka Et annet sted (2014).