Ingrid Melfald Hafredal hadde skrevet to romaner for voksne da hun ble spurt om å skrive for barn. For tre år siden utga hun barneboka Ragnas hemmelighet, og i fjor kom Flokkdyr. Nylig ble hun NBUs medlem nr. 400.

Ingrid Melfald Hafredal (f. 1981) er fra Porsgrunn og bor i Oslo. I tillegg til de to barnebøkene har hun skrevet voksenromanene Omveier (2013) og Harehjerte (2017) samt De som venter (mars 2023). Hun jobber også som oversetter. Foto: Oda Berby

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Bøker betydde veldig mye. Moren min var bibliotekar, noe som innebar at jeg både hadde tilgang til bøker, og at jeg tilbrakte mye tid på det lokale biblioteket. Dessuten leste foreldrene mine mye for broren min og meg, det la nok et grunnlag for at jeg selv leser og skriver i dag.  Men helt konkret betydde bøker i oppveksten det å finne mitt eget rom. Et rom til å tenke og drømme og fantasere i.  

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Det ønsket har alltid ligget der, tror jeg, så langt tilbake jeg kan huske. Jeg prøvde å ignorere det en stund, fordi jeg stadig fikk høre hvor vanskelig det var å leve av å skrive (og det stemmer jo, for så vidt!), men det var ingenting annet som trakk like sterkt i meg. Hvorfor? Det må vel være kombinasjonen av frihet og kreativitet.      

Hvorfor valgte du å skrive for barn?

Det var litt tilfeldig. Jeg debuterte som voksenbokforfatter, og for noen år siden tok hun som skulle bli barne- og ungdomsbokredaktøren min, kontakt. Hun hadde lest romanene mine og lurte på om jeg hadde lyst til å prøve å skrive noe for barn. Jeg tror ikke det hadde falt meg inn selv, så jeg er glad for at hun spurte. Jeg liker veldig godt å skrive for ulike aldersgrupper  

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

Jeg tror relasjoner er et stikkord i alle romanene mine, uansett alder: familierelasjoner, vennerelasjoner, kjæresterelasjoner, relasjoner til dyr. Jeg tenker at relasjoner rommer både det komplekse, det vakre og det vanskelige ved å være menneske, og på den måten er det en takknemlig tematikk å skrive om.   

– Hva er du opptatt av som forfatter?

Relasjoner, som nevnt over. Og språket, selvsagt, hvordan vi kan tøye og bøye det. Det å skulle prøve å finne de helt riktige ordene for å plante nøyaktig det bildet i hodet på leseren. Sånt liker jeg veldig godt.     

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

Å bevege meg. Jeg har hund og bor i nærheten av marka, så jeg prøver å komme meg mye ut i naturen. Og så er jeg glad i det meste byen har å tilby av kultur. Og sitte på kafé og lese. Og reise, når jeg kan 

– Hvilke forventninger har du til NBU?

Ingen spesielle. Først og fremst gleder jeg til å møte andre barne- og ungdomsforfattere!