Unge lesere i ungdomsskolen har kåret Heiloen av Marte Mittet til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok. NBU gratulerer!

Marte Mittet mottok prisen under et arrangement i Maihaugsalen på Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival. Foto: Foreningen !les

– Jeg må få takke juryklassene som har nominert meg og storjuryen som har valgt meg. Og alle som har lest og skrevet anmeldelser på uprisen.no. Det har vært fantastisk å lese! Tusen, tusen takk, sa vinneren fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vi likte at boka var basert på noe ekte. Den var lærerik, uten at du er bevisst på at du lærer noe. Den tar opp flere dilemmaer som fikk oss til å stoppe opp og tenke gjennom det vi hadde lest. Vinnerboka tar for seg et stort tema, men forfatteren klarer å gjøre det nært, og fletter på en fin måte fakta inn i historien. Dette er et tema som er viktig at vi leser om, snakker om og lærer om.

De nominerte var:

Blått blod. Halve kongeriket 5 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2022
Lik meg – første gang av Anne Wisløff, Cappelen Damm 2022
Høyt press av Jan Tore Noreng, Gyldendal 2022
Heiloen av Marte Mittet, Omnipax 2022
Splintra av Hilde Myklebust, Samlaget 2022

– I Uprisen dette skoleåret har det vært en rekordstor jury på over 450 elever. De unge leserne har tatt oppdraget på alvor og det har vært stort engasjement rundt lesinga av de fem nominerte bøkene. Jurylærerne har gjort en formidabel jobb med å legge til rette for lesing blant juryklassene i alle landets regioner, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge.

– Jeg er også utrolig imponert over de 22 leserne som utgjorde storjuryen. Det er fantastisk å se hvordan Uprisen og norske ungdomsbøker inspirerer unge til å lese og diskutere litteratur. Heiloen er en verdig vinner som har engasjert mange, både ved å gi historisk innsikt og ved å behandle dilemmaer og situasjoner som dagens ungdommer kan kjenne seg igjen i, legger hun til.