Da Hanne Gjerde Buch fikk kreft, oppdaget hun at det manglet en bok som forklarte barn hvordan livet deres blir påvirket av kreftsykdom i familien. Etter å ha blitt frisk skrev hun boken selv. Hun synes fremdeles det er meningsfullt å skrive historier som barn kan engasjere seg i og kjenne seg igjen i.

Hanne Gjerde Buch (f. 1972)  har skrevet fem barnebøker: Det året mamma ikke hadde hår (2015, utgitt av Kreftforeningen), Bestevenn på boks (2017), Den magiske dukkefabrikken (2018), Ønskemaskinen (2019) og Evighetsspillet (2022). Foto: Fartein Rudjord/NORLA

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

– Jeg har alltid likt å lese og bli lest høyt for. Foreldrene mine hadde hyller fulle av bøker, så det var alltid noe nytt å utforske. Jeg husker særlig godt bøkene til Astrid Lindgren, Anne-Cath. Vestly, H.C. Andersens eventyr og bøkene om Nancy Drew. Og så hørte jeg ofte på kassetter med norske folkeeventyr når jeg skulle sovne.  

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Hvis jeg skal gi et ærlig svar på hvorfor jeg begynte å skrive, må jeg fortelle noe personlig: Jeg fikk kreft da barna mine var små. Da oppdaget jeg at det manglet en barnebok som forklarte hvordan kreftbehandlingen virker og hvordan livet til barna påvirkes, på en skånsom måte.

Etter at jeg ble frisk, fikk jeg lyst til å skrive den boken selv for å hjelpe andre som er i samme situasjon. Barna mine lagde tegningene, og Kreftforeningen gav ut boken gratis til pasienter, sykehus osv. Det føltes veldig meningsfullt og gøy å skrive for barn, så jeg fikk lyst til å skrive flere historier som ikke nødvendigvis hadde et like alvorlig tema.  

– Finnes det en rød tråd i bøkene dine?

Jeg tror nok at en rød tråd  er at hovedkarakterne ofte føler seg litt annerledes og utenfor 

– Hva er du opptatt av som forfatter?

Jeg synes det er viktig at det er et bredt utvalg av bøker for barn, slik at alle kan finne en bok som passer for dem.  

– Hva liker du å gjøre når du ikke skriver? 

Denne våren begynte jeg å jobbe som jurist i UNICEF Norge for å ivareta barns rettigheter. Det er en spennende og meningsfull jobb. På fritiden liker jeg å trene og være med familie og venner. Nå som det er sommer, blir det mye båtliv og kajakkpadling.  

– Hvilke forventninger har du til NBU?

NBU gjør en viktig jobb for at barnebokforfattere skal ha best mulig rammevilkår. Jeg gleder meg til å lære mer om hva NBU gjør, og forhåpentligvis bli kjent med flere som interesserer seg for å skrive for barn.