Kopinor og Nasjonalbiblioteket har inngått en ny og utvidet avtale om tilgjengeliggjøring av bøker på www.bokhylla.no.

Den nye avtalen trer i kraft 1. januar 2024 og omfatter 400 000 norske bøker som er utgitt fram til og med 2005. Dette er 175 000 flere bøker enn i dag.

– Dette er en stor dag for lesere av alle slag, ikke minst for elever og forskere. Bokhylla er – akkurat som folkebibliotekene selv – en gave til alle, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. – Den sikrer at vi alle vil ha enda friere tilgang til enda mer av den uendelig store rikdommen som litteraturen og kulturarven vår er. Bokhylla er en sentral del av infrastrukturen for norske bibliotek, og dette er et viktig steg for å realisere de nye målene vi har satt i bibliotekstrategien.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og Kopinors administrerende direktør Hege Munch Gundersen la fram den nye Bokhylla-avtalen fredag 13. oktober. Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

Bokhylla-avtalen skal sikre den norske allmennheten digital tilgang til et stort antall opphavsrettslig beskyttede norske bøker som ellers ville ha vært vanskelig tilgjengelige eller glemt.

Det er lagt tydelige rammer for bruk av tjenesten, blant annet skal tekstbasen ikke gjøres søkbar for eksterne søkemotorer. Den kan heller ikke benyttes til trening av kunstig intelligens.

Forfattere og utgivere blir kompensert for at befolkningen får tilgang til bøkene. Med utvidelsen økes betalingen fra 17 til 24,5 millioner kroner.

Les mer her.