NBU, Forfatterforeningen og Forfatterforbundet forhandler for tiden med Forlegerforeningen om ny normalkontrakt. Nå er det full stans i forhandlingene.

Før helgen sendte de tre forfatterorganisasjonene varsel om brudd i forhandlingene om ikke forleggerne imøtekommer kravet om økt royalty til forfatterne.

–  Forleggerne ønsker flere rettigheter, men er ikke villig til å gi noe tilbake, sier Alexander Løken, leder i NBU. – Vi krever at det såkalte heftefradraget fjernes, og at det fører til en tilsvarende økning i royalty.

Forfattere får nemlig ikke royalty av den summen boken blir solgt for i bokhandel. Før pengene fordeles mellom forlag, bokhandel og forfatter, tar forlagene et heftefradrag på 15 prosent. Fradraget stammer fra en tid da forlagene betalte mer for å få bøkene innbundet.

I dagens Aftenposten er Alexander Løken intervjuet sammen med Forfatterforeningens leder Brynjulf Jung Tjønn og Forfatterforbundets leder Eystein Hanssen. De vil at forfatterne skal få royalty av hele bokens salgssum.

– Vi blir alltid møtt med svaret at forlagene ikke har råd, sier Alexander Løken til Aftenposten. – Tar de bort heftefortjenesten, vil forfatterne få fem–seks kroner mer per bok. Det vil hjelpe oss og ikke føre til at forlagene går på ryggen.

– Enten kommer forleggerne oss i møte, eller så setter vi hardt mot hardt, supplerer Eystein Hanssen.

Les hele saken her (for abonnenter) eller klikk på bildet under.