Årets første store barne- og ungdomsbok-konferanse nærmer seg. Fra 12.-14 februar går Se og Les av stabelen i Bergen. 

Se og Les arrangeres for sjette gang i Bergen. FOTO: Se og Les

NBU ringte programansvarlig Margrete Rasmussen på Bergen Bibliotek for å høre hva som står på agendaen i år.

Hva er temaet for årets festival? 

– Tema for årets konferanse er GNIST- hva skaper gnister i litteraturen, i formidlingen og ikke minst i leseren? Gnist er energi, ofte et uttrykk for engasjement og entusiasme, men kan også ulme, skape brann. Årets program rommer begge disse vinklingene, og vi ønsker å lage en gøy og viktig konferanse.

Hva jeg gleder meg mest til i programmet? Alt selvsagt!  Det er vanskelig å trekke fram noe- uten at det oppleves som at andre poster ikke er like viktige, sier hun.

Er det noe spesielt du gleder deg til?

– Dagens essay er hver Se og les blant høydepunktene som sitter igjen lenge etterpå. Dette er blitt en signaturpost for Se og les.  I år er det Maria Parr, Michael Stilson, Brynjulf Jung Tjønn og Katrine Nedregård som skal fremføre et personlig, litterært essay om det de er opptatt av. De står fritt til å velge sin form og tema, har bare fått utdelt en tidsramme og tittel de kan vri i den retning de ønsker. Jeg er så spent på å høre disse sterke forfatterne.

Hva har dere spesielt fokus på i år?

– I programmet som helhet, er det mye fokus på god formidling. Her blir det erfaringsdeling og noe å hente for alle som formidler. Vi løfter også fra gnisten i litteraturen. Hvor og når kjenner forfatteren eller illustratøren gnisten i et prosjekt- at dette er noe? forteller hun.

– Vi skal se på mulighetene i den nye lesestrategien – om den kommer i tide eller ikke, og dag to har en del fokus på friksjonen, med «cancel culture», Navigasjon i minelagte ytringsrom,  Friksjon og fortrylling. Relatert til dette er også tematikken i samtalen med Bjørn Sortland og Bheki om hva som skjer når dokumentasjon blir fiksjon- hvem eier fortellingen?

Har dere noen nye navn som du er nysgjerrige på å høre på?

– Det er flere møter med forfattere som jeg håper å få med meg, skulle bare kunne vært er enn et sted av gangen! Mange  har jeg lyst til å vite mer om, og god sakprosa er en hjertesak. Siste posten Debutantkamp gleder jeg meg også til- det er en ny vri på formidling, og litt lek og moro før vi drar hver til vårt.

Noe du vil si helt på tampen?

– Jeg vil også anbefale kveldsprogrammet: Platedate mandag, ledet av Heidi Marie Westrheim, som får besøk av to veldig fine gjester – og festkvelden med mat, mingling, quiz med Siri Larsen fra Ibby, hvem skrev dette konkurranse-innslag  ledet av Eldrid Johansen (hvor to sterke forfatterlag skal konkurrere). Jeg tror også vi får på plass en nydelig forestilling  med  opplesning en av Jon Fosses tekster.

– Ikke minst gleder jeg meg til alle folkene og samtalene! Det er bare å melde seg på og glede seg!

Og så legger hun til helt til slutt:

– For de som har tid mandag 12 , vil jeg anbefale Forseminaret. Det er gratis, og er et knallgodt program fra Foreningen !les, Leser søker bok, Lesesenteret i Stavanger og Ibby.

Les mer om programmet og meld deg på årets Se og Les her!