Nora Dåsnes er på en skikkelig pris-rull om dagen. I dag ga den amerikanske bibliotekforeningen American Library Association Stonewall-prisen til «Ti kniver i hjertet».

Nora Dåsnes er en anerkjent forfatter og medlem i NBUs styre. Foto: Agnete Brun

– Jeg er veldig rørt og veldig glad, skriver Nora Dåsnes til VG.

Prisene ble annonsert i dag – og Dåsnes mottok bibliotekforeningens Stonewall-pris som gis til en barnebokutgivelse som omhandler LHBT+– og som regnes for USAs eldste pris for skeiv litteratur.

Blant tidligere vinnere og nominerte finner vi blant andre forfatterstjerner som Rick Riordan, John Green og David Walliams.

– At boken mi går inn i rekka med vinnere i det som er USAs eldste pris for skeiv litteratur, er overveldende. I tillegg har jeg enorm respekt for American Library Association og deres arbeid mot sensur. Verdens beste telefon å få, forteller Dåsnes til VG.

Hun fikk prisen for boken «Cross My Heart and never Lie» – som heter «Ti kniver i hjertet» på norsk og er hennes debutbok fra 2020. Boken, som handler om Tuva som går i 7. klasse og skriver dagbok om forelskelse, har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og er utgitt i 17 land. Boken har også fått flere priser: Pondusprisen 2020, Kulturdepartementets tegneseriepris og utmerkelsen Sélection offisielle som deles ut på verdens største tegneseriefestival, Angoulême-festivalen. Den engelske oversettelsen står Matt Bagguley for.

Tidligere har Nora Dåsnes fått Nordisk Råds Litteraturpris for Ubesvart anrop. Og sist uke ble hun tildelt Barnas bokpris i Bergen for La skogen leve.

NBU gratulerer!