Nominasjonsjuryen har gjort et grundig arbeid og lest alle de 1069 anmeldelsene publiser på denboka.no. Nå er de klare med fem bøker som skal sendes til landets 11 juryklasser og så kåres vinneren på Lillehammer Litteraturfestival i mai. 

Her er finalistene til U-prisen 2024. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les

De fem nominerte er:
«Dronningen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
«Kongen av Sotra» av Runo Isaksen
«Kvil i fred» av Peter F. Strassegger
«På én betingelse» av Neda Alaei
«Voksesmerter» av Marte Mittet

Nominasjonsjuryen består av Heidrun Brekke Kamfjord, Frida Emberland Fossland, Melat Hailu, Hedda Moen Gjerstad og Jakob Ohrem Bakke.
Flere av de nominerte har tidligere vunnet den gjeve prisen, blant dem er Neda Alaei i 2020 for «Dette er ikke oss». Mens Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug fikk prisen i 2021 for «Halve kongerike – Arvingen». Og Marte Mittet gikk som kjent av med seieren ifjor for «Heiloen».

Her kommer juryens begrunnelse for årets fem bøker:

Dronningen
«Dronningen» er sjette boka i serien Halve kongeriket. Boka er skrevet av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug og handler om Fanny og hennes problemer og opplevelser. Vi valgte denne boka fordi den er realistisk, engasjerende og har et godt språk som passer til ungdom.

Kongen av Sotra
«Kongen av Sotra» er en spennende og interessant ungdomsbok skrevet av Runo Isaksen. Den originale boka handler om Jan-Kåre, som blir vitne til at den ene naboen drukner. Plutselig begynner rare og merkelige ting å skje rundt Jan-Kåre, og han er nødt til å finne ut av hvorfor det skjer. Vi valgte å nominere denne boka fordi den passer utmerket til ungdommer. Både språk og handling er realistisk.

Kvil i fred
«Kvil i fred» er en roman skrevet av Peter F. Strassegger. Denne boken spiller virkelig på følelsene til leseren og har temaer som sorg, ansvar og konsekvenser. Grunnen til at vi virkelig bare måtte ta med en så bra bok videre er fordi den er realistisk, troverdig og lett å forstå.

På én betingelse
«På én betingelse» er en roman av Neda Alaei og denne spennende boken handler om Yousef. Han har en mor som konstant er skuffet, barnevern som allerede har én fot innenfor døren, og blant guttene er Yousef på vei til å bli en outsider. Vi valgte å nominere denne boken fordi den hadde veldig viktige tema, er original, realistisk og mange kan relatere til den.

Voksesmerter
Marte Mittet, fjorårets Uprisvinner, slår til igjen, men denne gangen med romanen «Voksesmerter». Boka handler om Lovises siste år på ungdomsskolen. En dag finner hun et brev til besterfaren – hva skjuler han? Og kan det ha noe med fortiden hans å gjøre? Vi foreslår at du leser boka og løser mysteriet selv!

NBU gratulerer alle de nominerte!