NFFO, NBU, Norsk Forfattersentrum, Forleggerforeningen, Kulturtanken, Fritt Ord og Litteraturhuset gått sammen med Talent Norge om å lage et nyskapende program som skal støtte nye barne- og ungdomsbokforfattere på veien: Mentorprogrammet FormidlerU. 

Johanne Scheen Jahnsen, Noshin Saghi, Ragnhild Holmås, Oda Valle, Kari Mathilde Hestad, Håkon Solheim Marcus, Solgunn Solli og Kjersti Synneva Moen er årets talenter i FormidlerU 2024. Foto: Agnete Brun, privat, Agnete Brun, Oda Berby, Heidi Furre, Agnete Brun, Pål Johansen og Agnete Brun

– Vi trenger å øke engasjementet for bøker hos barn og unge, og vi på Litteraturhuset mener at en viktig vei frem til nye lesere og økt leseglede for barn og unge går gjennom god formidling. FormidlerU vil bidra til å gi et fortjent løft til de vanvittig gode talentene innen barne- og ungdomslitteraturen, sier leder for barne- og ungdomsprogrammet på Litteraturhuset Camilla Kuhn.

Mange av Norges mest leste og anerkjente barne- og ungdomsbokforfattere er dyktige formidlere med flere hundretalls timer på scener og i klasserom bak seg. Det har blitt helt avgjørende for et forfatterskap at forfatteren selv er en dyktig formidler. For ferske forfattere kan imidlertid spranget fra det ensomme arbeidet med boka over til arrangement, festivaler og turnévirksomhet føles enormt.

I FormidlerU vil håndplukkede talenter få muligheten til å videreutvikle sine formidlingsferdigheter blant annet gjennom å få en egen mentor i faget.

Om talentene

Årets talenter har det til felles at de nylig har debutert som barne- og ungdomsbokforfattere, og de fleste har også så vidt prøvd seg som formidlere tidligere. Alle ønsker seg mer kunnskap om og trening i formidling – for å kunne nå ut til barn og unge, og lage et opplegg som fenger:

– Jeg ser at jeg har noe bra på gang, men jeg ser også at det kan bli mye bedre. Med kyndig veiledning kan det gå fra å være et bra opplegg til å bli et gnistrende bra show, for mange forskjellige målgrupper, forteller Ragnhild Holmås, talent 2024.

Overgangen fra å skrive bok til å reise rundt i landet og formidle boka til barn og unge er stor. Imidlertid uttrykker alle talentene at de har et sterkt ønske om å drive formidling.

– Jeg har veldig lyst til å reise rundt og formidle til barn (…) men da trenger jeg å bli litt mer trygg og ha litt bedre selvtillit på det å formidle, sier Oda Valle, talent 2024.

Norske barne- og ungdomsbokforfattere er samarbeidspartnere i prosjektet, og ser viktigheten av støtte og veiledning tidlig i et forfatterskap:

– For oss i NBU var det en selvfølge å delta på noe som vil styrke kompetansen i barn og ungdomsbokfeltet. Formidling er en viktig del av jobben til en barne- og ungdomsbokforfatter, og en økt kompetanse av faget er med på å styrke feltet. Dette er særlig viktig for debutanter som skal etablere sitt forfatterskap, forteller nestleder Sanne Mathiassen i NBU.

Programmet vil i første omgang gå over tre år. Årets ferske barne- og ungdomsbokforfattere er nå valgt ut etter søknad. Etter hard konkurranse og mange gode søknader ble årets deltagere:

Håkon Solheim Marcus, Johanne Scheen Jahnsen, Kari Mathilde Hestad, Kjersti Synneva Moen, Noshin Saghir, Oda Valle, Ragnhild Holmås og Solgunn Solli.

Om mentorene

Talentene vil delta på en innledende formidlingsworkshop og får deretter mentortimer og oppfølging med en erfaren forfatterkollega. I tillegg blir det en uformell FormidlerU-talentiade, hvor både talentene og mentorene skal få brynet seg på scenen med engasjerte skoleklasser i salen! Mentorprogrammet avsluttes med formidlingsturné hvor talentene får øvd seg på formidling i praksis.

Mentorteamet for årets talenter består av fire av landets mest erfarne barne- og ungdomsbokforfattere.

Sigbjørn Mostue: forfatter av både barne-, ungdoms- og voksenbøker. Mostue er særlig kjent for fantasy-triologien Alvetegnet, hvor den første boken blant annet ble den mest leste boken på 420 skoler.

Line Halsnes: illustratør og forfatter med særlig interesse for maskiner og anatomi. Hun er forfatter av blant annet Tøffe-serien som vant kulturdepartementets fagbokpris i 2022.

Neda Alaei: barnevernspedagog og ungdomsbokforfatter, tildelt blant annet Uprisen og Kulturdepartementets debutantpris for sine bøker.

Hans Jørgen Sandnes: illustratør, animatør og tegneserieskaper. Sandnes står blant annet bak serien Krypto, og har skapt bøkene i Norges bestselgende barnebokunivers sammen med Jørn Lier Horst:Detektivbyrå nr. 2.

Samlet har mentorene mer enn 30 års erfaring med formidling til barn og ungdom. Gjennom FormidlerU vil de videreformidle noe av den enorme kunnskapen de sitter på til de nye talentene i bransjen. Dermed sikrer man at viktig kunnskap blir videreført og at sentrale erfaringer blir gjort nytte av for å sikre god formidling og dermed engasjerte barn og unge også i framtiden.