På lørdag ble det kjent at det er Håkon Solheim Marcus som vant Trollkrittet for 2023 for Villdyr. NBU gratulerer! 

Alexander Løken (t.v.) og Johan B. Mjønes (t.h.) overrekker prisen til Håkon Solheim Marcus under årsmøtemiddagen på Leangkollen Hotell i Asker. Foto: Elin Hansson

– Å være tenåring og kjenne seg annerledes, er kanskje ungdomsbokklisjeen over noen, startet Johan B. Mjønes talen til årets vinner av Trollkrittet. – Om man i tillegg skriver fantasy, befinner man seg raskt i et tettvokst klisjélandskap. Da er det viktig med god orienteringsevne. Håkon Solheim Marcus debuterte høsten 2023 med fantasyfortellingen Villdyr, og viste umiddelbart at han hadde kunnskap om både kart og terreng.

I Villdyr møter vi Embla, som nettopp føler seg utenfor og annerledes. Hun føler seg utenfor på skolen, utenfor i familien, ja, utenfor selve verden. Da hun blir filmet på skolen, i det hun bryter ut i et slags primalskrik, topper alt seg, og alt Embla ønsker, er å forsvinne. Og det man ønsker seg, må man passe seg for.

For det er ikke bare medelever og jevnaldrende som har sett, og delt, videoen av Emblas primalskrik, skriket har sågar gitt gjenklang inn i en parallell verden, en verden av hamskiftere. En tordivel tar plutselig kontakt med Embla. Og kan det tenkes, er det mulig, at Embla kjenner seg annerledes, nettopp fordi hun ER annerledes?

Villdyr er en klassisk portalfantasy, som kjenner, og bruker sjangerens tradisjon og grep på fruktbart vis. Det er tydelige nikk til klassikere som Harry Potter, Dødslekene og Den mørke Materien, for å nevne noen, men Marcus er selvsikker, og dyktig nok til å skape et eget univers, og, til å bryte noen av sjangerens aller sterkeste forestillinger, når det trengs.

Dette gjør Villdyr til et friskt og gjennomført bidrag til sjangeren. Det er en rik verden Håkon Marcus har skapt, en verden som gir stort rom til å utvikle både karakterer og intrige videre. På toppen av dette, er Villdyr skrevet med et overskudd som også gjør dette til veldig morsom lesning.