Hvordan har samisk barnelitteratur, med sine røtter i muntlige fortellinger og joik, utviklet seg fra 1970-tallet til i dag? Hvordan ser framtida ut for den samiske barnelitteraturen, hva trenger den for å utvikle seg videre?

Mary Ailonieida Sombán Mari er forfatter, teaterarbeider og billedkunstner med et særlig engasjement for urfolksproblematikk. Hun har hatt en rekke litteraturpolitiske verv og vært nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og unge, og til Nordisk råds litteraturpris. I 2023 ble hun tildelt NBU-prisen. Og hun er en av flere samiske forfattere som deltar på seminaret. Foto: Tanya Busse

25. april holder Norsk Barnebokinstitutt et seminar om samisk barnelitteratur på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Seminaret er et samarbeid mellom Sametingets bibliotek, Juoigiid Searvi og Norsk barnebokinstitutt.

Sentrale samiske kunstnere skal snakke om hva samisk barnelitteratur er for dem.

– Vi ser på hvordan den har røtter i muntlige fortellinger og joik og ikke ble skriftlig før på 1970-tallet, skriver Kristin Ørjasæter.  – Vi ser også på hvordan den har utviklet seg dels i bokform, dels videre i muntlige formater og på scenen, siden den gang.  Og til slutt spør vi etter den samiske barnelitteraturens fremtid. Hvordan blir den? Hva trenger den for å kunne videreutvikle seg slik at samiske barn fortsatt har sin egen litteratur å identifisere seg med samtidig som ikke-samiske barn får innblikk i hva det betyr?

Les mer om seminaret og meld deg på her. Frist for påmelding er 12. april.