Foto: Vibeke Røgler

Foto: Vibeke Røgler

Alexander Løken ble torsdag tildelt Bokslukerprisen 2015 for boka Trollskallen.
Bokslukerprisen i regi av Foreningen !les ble delt ut på Verdens bokdag foran et entusiastisk publikum på Nobels Fredssenter i Oslo.

Historiens første prisvinner var selv over seg av begeistring.

– Tusen, tusen takk! Dette var veldig overraskende. Jeg trodde ikke det var min bok juryen snakket om da de leste opp begrunnelsen, ikke før helt på slutten. Jeg må få takke spesielt de 25 000 elevene som har lest utdrag av bøker og de fem juryklassene som har lest de nominerte bøkene. Det er helt utrolig, sa Løken fra scenen på Nobels Fredssenter. I løpet av høsten 2014 har 25 000 elever på 6. trinn lest utdrag fra ti bøker og stemt frem sine fem superfinalister. De fem superfinalistene ble så lest og diskutert av fem juryklasser over hele landet. Sjetteklassingene valgte altså Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm) som sin favoritt. I juryens begrunnelse heter det blant annet: Leseren blir godt kjent med karakterene, spesielt siden den har så mange gode beskrivelser. Alle sansene våre aktiveres og pulsen øker i takt med sidetallene. Det er lett å leve seg inn i boka, og den gir deg til og med en grøsserfølelse.trollskallen

Prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt, er stolt over det arbeidet elevene har lagt ned i prisen. – Det har vært interessant å oppleve hvor engasjerte sjetteklassingene har vært i dette prosjektet og hvordan juryelevene har tatt oppdraget på alvor, sier han. Også for lærerne til juryklassene har deltakelse i Bokslukerprisen vært nyttig. Det har blant annet bidratt til å skape leselyst og fellesskap blant elevene. – Det har vært utrolig spennende å se hvordan den enkelte elev og klassen som helhet har «vokst» med juryoppdraget. Elevene har hatt det gøy og utfordrende på en og samme tid, og felles leseopplevelser har skapt en følelse av tilhørighet og en kulturell identitet i elevgruppen, sier Robert Mjelde Flatås ved Haus skole på Osterøy.

De nominerte var: Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm) Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue, illustrert av Ketil Bleidin (Cappelen Damm) En flåte av gull av Aslak Dørum (Aschehoug) Vindeltorn av Tone Almhjell (Gyldendal) Revolvergutten av Arne Svingen (Gyldendal)

Juryklassene var: Kila skole, Harstad

Haus skule, Osterøy

Spangereid skole, Lindesnes

Nordli skole, Østre Toten Bøler skole, OsloKila skole, Harstad Haus skule, Osterøy

Spangereid skole, Lindesnes

Bokslukerprisen er ein gratis og nasjonal leselystaksjon for barneskolen i regi av Foreningen !les. Elevar på 6. trinnet stemmer fram sine favorittar på bakgrunn av utdrag fra ein antologi med tekstutdrag frå ti bøker for målgruppa. Deretter får fem juryklasser i oppdrag å lesa dei nominerte bøkene og kåre ein vinnar.

 Alexander Løken vart nyleg medlem i NBU. Les intervju med han på NBU-sida: