Helt fantastisk!

Mari Moen Holsve (FOTO: NBU)

“Ida! Ida! Atreyu er på tv!”

Det er jeg som står og roper i telefonen. Jeg er elleve år gammel og har løpt fra tv-stua for å ringe bestevenninna mi; jeg må fortelle henne noe livsviktig: Atreyu er på tv.

Av: Mari Moen Holsve

Atreyu er den unge krigerhelten i Den uendelige historien, og han vår store helt. Det samme er Susan og Lucy, Kavring Løve og Samvis Gamgod. Ida og jeg elsker historier om magi, eventyr og det overnaturlige. Mer spesifikt, vi elsker den sjangeren som vi ennå ikke kan navnet på: fantasy.

Fantasy er månedens tema på NBUtipset, og fortsatt kan jeg føle en barnlig glede over å ha et eget ord som beskriver de bøkene som betyr aller mest for meg. Vi snakket ikke om fantasy da jeg var barn; vi visste ikke hva det var, og tilgangen på fantasybøker var noe annet enn det er i dag. Mitt bibliotek hadde kanskje fire-fem titler, og de sto i hvert fall ikke i en egen hylle markert FANTASY.

I dag er det heldigvis annerledes. Fantasy er en etablert sjanger i Norge, for både barn og voksne, og barna elsker det, akkurat som Ida og jeg gjorde. De skeptiske foreldrene har i stor grad også forsvunnet, og nå får gamle fantasyklassikere stadig nytt selskap i hyllene, skrevet av både utenlandske og norske forfattere. Noen av de norske fantasyskaperne får du stifte bekjentskap med på NBUtipset denne måneden.

Og det begynner å bli en stund siden den telefonsamtalen med Ida, men ennå kan jeg kjenne min indre elleveåring, så engasjert at det føltes som om jeg sto der selv, side om side med Atreyu, og prøvde å redde Artax ut av sumpen. Jeg gråt da han døde. Og jeg ble selv fantasyforfatter.

For litteratur engasjerer, og vi vet at lesere blir til engasjerte mennesker – men jeg vil påstå at få blir like engasjerte som fantasyleserne, når vi først finner oss en helt.