Korona-viruset setter verden på prøve. Alle rammes, i stor eller liten grad. NBU som forening skal gjøre det vi kan for å hjelpe norske barne- og ungdomsbokforfattere gjennom krisen.

Først og fremst håper vi at alle holder seg friske, og at dere med forsørgeransvar finner løsninger i hverdagen. Vi oppfordrer alle til å vise spesiell omsorg for hverandre i denne krevende tiden. Det er fint å følge med på sosiale medier og se hvor mange som stiller opp med kreative digitale litterære produksjoner. Her er det mye omsorg for både lesere og forfattere – i god dugnadsånd.

Korona-avlyste oppdrag, skrivekurs og turneer skaper økonomiske problemer for mange. Myndighetene har etablert kriseløsninger, men det kan ta tid før de materialiserer seg. Mange vil kunne få hjelp via NAV, men på grunn av det enorme trykket av søkere med akutt behov for økonomisk støtte, greier ikke NAV å behandle henvendelser så fort som ønskelig. Alle de nødvendige tekniske løsningene er heller ikke kommet på plass ennå. Vi oppfordrer likevel alle til å gjøre seg kjent med rettighetene og mulighetene som tilbys, følge med på NAVs infosider for frilansere og selvstendig næringsdrivende – og søke om støtte så snart det er mulig.

Administrasjonen og styrets prioriteringer de neste dagene er å få på plass et utvidet solidaritetsfond/krisefond. Vi vil foreta omdisponeringer for å bistå forfattere i koronakrisen. Vi arbeider også med å få oversikt over hvilke forfattere som trenger hjelp når. Det er i første rekke aktive forfattere med formidlingsoppdrag som er rammet. Forfattere som har fått planlagte oppdrag, skrivekurs eller turneer avlyst eller utsatt som en følge av koronautbruddet, vil kunne kvalifisere til solidaritetsstipend. Styret har som mål å få dette på plass umiddelbart etter stipendutdelingene.

Vi vil også fremskynde søknadsprosessen knyttet til grunnstipend. Vi håper å utbetale disse midlene i slutten av april. Normalt blir grunnstipend utbetalt i midten av september.

Nøl ikke med å ta kontakt med oss. Det er forvirrende tider. Men som NBU-medlem Axel Hellstenius nettopp sa på lufta: Den som ikke er forvirret i en situasjon som denne, har ikke forstått situasjonen (visstnok fra en amerikansk krigsreporter).

Administrasjonen er operativ alle ukedager, fra hjemmekontor.

Alt godt og vær forsiktige!