Ved Högskolan för design och konsthantverk (HDK-Valand) ved Göteborgs universitet holdes det kurs der samspillet mellom tekst og bilde gis full oppmerksomhet. Den mursteinsrøde borgen minner om det som før var Kunst- og håndverkskolen i Oslo. Vide korridorer og slitte steintrapper fører oss opp til loftet. Det er her vi heldige utvalgte skal løftes og dyttes videre i vårt bokarbeid denne våren.

Av Eli Hovdenak, billedkunstner, illustratør og forfatter

Linda Holmer styrer det hele, lager workshops for studentene, henter inn interessante tekst- og bildefolk som gjester på kurset, kommer med uventede problemstillinger. (Særlig for nordmenn?) Hun skaper rom for gode samtaler og utveksling mellom studentene. Vi får konstruktive tilbakemeldinger på tekstene vi presenterer, uansett hvor i prosessen vi er. Jeg har fylt flere notatbøker med nye ord, referanser og begreper.

Eli Hovdenak står bl.a. bak bildebøkene Hvor er det blitt av Gulliksen, Øya og Det var ikke en busk, som var nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i fjor. Foto: Ena forlag

Vi får vite alt om barnets kognitive utvikling og hvordan man forteller for å treffe barnets forståelse, av bildebokprofessor Ulla Rhedin. Hun peker på de forskjellige fortellerteknikkene i bildebøkene; hva forteller teksten? hva forteller bildene? Hun viser fram et mangfold av bøker som vi blar i med nyslipte, skarpt analyserende øyne.

Ulla Rhedin i en medstudents strek. Foto: Eli Hovdenak

Forfatter Gro Dahle setter skrivingen i gang. Hun har mange og varierte redskaper som åpner dørene inn til tekst vi har på lager. Idéer dukker opp, og vips er skriveprosessen i gang. En liten bunke A4-ark med tekstidéer tar man med seg etter en økt.

HDK-Valand ligger veldig sentralt til i Göteborg, museum og bibliotek ligger rundt hjørnet. I matpausen kan vi ta dagens suppe i bibliotekets kjeller eller blande oss en salat på Konsum. Skolens kantine har veldig gode kaker til kaffen etterpå.

… og her Gro Dahle. Foto: Eli Hovdenak

Men i koronatiden har samlingene foregått på Zoom. Jeg savnet togturene, å bli mer kjent med de andre på kurset, male på samme ark eller ligge stille på rygg sammen, ha uformelle samtaler i kantinekøen, nappe tak i en person for å høre mer om prosjektet de holder på med. Men selv i Zoom-utgave anbefales kursene på det varmeste.

Bildebakgrunn er nødvendig for å søke. Kursene kalles f.eks.: Bilderboken för barn, Att bilderboksberätta eller Bild och berättande. Et kurs består av fire samlinger og er gratis for EU- og EØS-borgere. Reise og to overnattinger pr. samling betaler man selv.

Les mer om kursene på HDK-Valand her.

Linda Holmer (stående) og to medstudenter Foto: Eli Hovdenak