I år fyller NBU 75 år! I anledning jubileet har vi bedt våre medlemmer fortelle om hvilken av sine egne bøker de er mest fornøyd med.

Gro Nilsdatter Røsth (f. 1945) med et av de to eksemplarene av Bare et lite stikk. Boka var landets første skjønnlitterære barnebok med tema diabetes og fikk stor oppmerksomhet da den kom ut.  Foto: Privat

Mest fornøyd med? Kanskje ikke. Men denne boka står mitt hjerte aller nærmest:

Bare et lite stikk, utgitt på  Aschehoug i 1991.

Boka handler om en liten gutt på fem år som får diagnosen diabetes, og opplevelsene han har på sykehus og hjemme. Både psykisk og fysisk. Han må ta flere sprøyter hver dag. Og er livredd for hver eneste en.

Dette er selvopplevd. Når et barn får diabetes, blir hele familen involvert. Og i begynnelsen tenker man ikke lenger enn til neste sprøyte.

Hovedpersonen tror han blir frisk når han får komme hjem igjen. Og det er vanskelig å fortelle et lite barn at han må ha sprøyter resten av livet. Men det går. Det må jo det. I dag er det heldigvis et annet regime med bl.a. insulinpumpe.

Jeg får fremdeles spørsmål om jeg kan skaffe ei bok. Det kan jeg ikke. Har bare to fillete eksemplarer hjemme.