Av Alexander Løken, leder i NBU

Vi nærmer oss ferie, men de færreste av oss kan la julefreden senke seg helt ennå. Særlig i forlagshusene jobbes det iherdig med å få på plass avtaler før jula kan ringes inn, og det er med dette i tankene at jeg sender ut årets siste hilsen – litt tidligere enn planlagt.

Ta kontakt!
NBU har den siste uka mottatt henvendelser fra forfattere om diverse forlagsavtaler, blant annet om strømming av e-bøker i skolen. Som vanlig er ikke NBU blitt rådført før disse avtalene ble sendt ut fra forlagene, noe som har ført til at mange forfattere er blitt usikre og har tatt kontakt med oss.

Om jeg skulle foreslå et nyttårsforsett for forlagsbransjen, må det være å involvere forfatterforeningene før det sendes ut ymse avtaler. For involvert blir vi før eller siden. Det er bedre å inkludere oss i prosessen og dermed unngå unødvendige konflikter.

Så til alle barne- og ungdomsbokforfattere, medlemmer eller ikke: Får dere tilsendt avtaler dere er usikre på, ta kontakt med NBU!

Normalkontrakter
Som jeg skrev i forrige lederbrev, har NBU insistert overfor Forleggerforeningen på at vi skal forhandle normalkontrakten vår parallelt med foreningene for voksen skjønnlitteratur. Normalkontraktene våre er svært like, identiske på enkelte punkter, og vi er bekymret for at det vil legge store føringer på forhandlingene våre hvis vesentlige punkter allerede er landet av voksenfeltet.

Fagre ord om viktigheten av barne- og ungdomslitteratur, skolebibliotek og lesing klinger hult hvis man ikke samtidig sidestiller avtaleverket vårt med avtaleverket til voksenlitteraturen. NBU har en god dialog med de andre forfatterforeningene, og jeg vil hevde at det i disse boklovstider blir stadig viktigere å heve blikket og sammen jobbe for alle forfatteres rettigheter.

Vi har vært gjennom et innholdsrikt jubileumsår, og 2023 ligger an til å bli vel så begivenhetsrikt. Det er bare å glede seg!

Med det vil NBUs administrasjon, Ellen, Sanne og jeg, ønske alle medlemmer, forfattere, skribentorganisasjoner og andre samarbeidspartnere en god jul og et godt nytt år!