Forfatter Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes ble i går hedret med Teskjekjerringprisen for barnebokserien Detektivbyrå nr. 2. Som Prøysen tar de sitt publikum på alvor, sa juryen.

Hans Jørgen Sandnes og Jørn Lier Horst Horst mottar prisen. Les takketalene deres nederst i saken. Foto: Frank Michaelsen

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn og har de siste årene gått ofte gått til barne- og ungdomsbokforfattere. I fjor var det Kari Stai som mottok den.

I år var det altså duoen Horst & Sandnes som ble overrakt prisen under arrangementet «Prøysen tel by’n» i Oslo. Begge fikk gode ord med seg av juryen, som i år har bestått av Odd Nordstoga, Erlend Ropstad, Bjørn F. Rørvik og Anniken Ottersen Linbak:

De glade prisvinnerne sammen med NBUs nestleder Sanne Mathiassen, som delte ut prisen. Foto: NBU

«Årets prisvinnere har gitt et helt uvurderlig bidrag til leselyst og leseglede blant norske barn. Duoen står bak en bokserie som har solgt over tre millioner eksemplarer, bare i Norge. I tillegg er serien solgt til 22 land.

Vi kan bare ane hvor mange ivrige små lesere disse bøkene har nådd. Også gjennom utlån i bibliotek og skolebibliotek. Bøkene har nemlig ikke bare toppet salgsstatistikken fra bokhandlerne, også utlånstallene er i særklasse. Vi snakker selvfølgelig om Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes og deres bøker om Detektivbyrå nr. 2.

Siden den første boka, Operasjon Tordensky, utkom i 2013, har de holdt et imponerende tempo, og bok nummer 33, Jakten på vikingskatten, kom i mai i år. Utgivelsestakten minner nesten litt om Prøysen, som skrev mer enn 57 historier om Teskjekjerringa.

Men er det nå nødvendig med så mange bøker i en serie? Ja visst. Ungene elsker serier. Og for å bli en god leser er det kun én ting som gjelder: mengdetrening. Du må lese og lese og lese og lese … og lese for å bli flink! Da er en lang, spennende serie midt i blinken. Kanskje går det litt smått når du starter på bok nr. 1, men sannsynligvis går sidene raskere unna når du passerer bok 20 og 25. Men pass på, du må ikke bla om for fort i disse bøkene, for både i tekst og bilder kan det skjule seg spor som gjør at du kan være med å løse mysteriet.

Forfatter Jørn Lier Horst har fortalt at han selv var veldig fascinert av Hardyguttene som barn. Så kanskje det var fordi han leste så mye Hardyguttene at han ble politimann? Ja, kanskje var det all denne serielesinga i barndommen som gjorde at han ble forfatter også? Hvem vet. I hvert fall ønsket han å skape noe lignende selv – en detektivserie som gutter og jenter kunne bli helt oppslukt av  da han begynte å skrive om Tiril og Oliver og hunden Åtto i Detektivbyrå nr. 2.

Det er ingen enkel oppgave. Mange norske barnebokforfattere har forsøkt å lage detektivserier. Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes har lyktes i en helt egen skala.

Så hva er det som gjør akkurat disse bøkene så populære? Jo, som Prøysen tar de sitt publikum  barna  på alvor. Tegningene gir bøkene humør og fart. De er presise og vennlige. Ungene kan forstå og kjenne seg igjen i småbyen Elvestad. Teksten er skrevet i barnehøyde. Både illustratør og forfatter leverer på barneleserens premisser. Og holder seg selv klokelig i bakgrunnen.

Men, heldigvis, det er ikke slik at opphavsmennene er engstelige for å møte sitt publikum. Tvert i mot liker de veldig godt å treffe leserne sine. De er gode formidlere også. Som reiser land og strand rundt for å underholde fansen. Måtte de fortsette med det!

Det er en glede å gi årets teskjekjerringpris til Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes.»

NBU gratulerer!

I over 20 år har NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut de tre Prøysenprisene: Teskjekjerringprisen, Prøysenprisen og Alf Prøysens Ærespris. Siden 2018 har NBU og Norsk Viseforum samarbeidet med NOPA om juryeringen.

Her er Jørn Lier Horsts takketale:

Det heter seg at den største glede du kan ha, er å gjøre andre glade. Det kjenner jeg på nå. For bøkene om Detektivbyrå nr. 2 handler først og fremst om leseglede. Da jeg bestemte meg for å skrive for barn, bunnet det nemlig i et ønske om å prøve å gjenskape noe av den lesegleden jeg selv opplevde som barn. Ti år og mer enn 30 bøker senere, og med Teskjekjerringprisen i hånden, føler jeg at vi har lykkes – at vi har satt et varig avtrykk etter oss i barnelitteraturen. 

Så, med den største glede: Takk for Teskjekjerringprisen! 

Det å skrive barnebøker var en oppgave jeg gikk løs på med ærbødig respekt. Det følger et ansvar med å skulle gi barn deres første gode leseropplevelse. Det første møtet med bøkenes verden har stor betydning, og opplevelsen du har som barn, kan bli helt avgjørende for om du forblir en leser resten av livet. 

Da vi ga ut den første detektivboka, traff vi det som jeg ikke trodde fantes: et tomrom. En ledig plass i barnebokhyllene som ventet på å bli fylt. Blant vampyrer, monstre, blodsugere og ting som foregår i parallelle universer eller langt inn i en dyster fremtid, var det også rom for kriminalfortellingen. Og det å skrive krim for barn gir noen muligheter. Det er en sjanger som er velegnet til å formidle og forankre de grunnleggende verdiene som samfunnet vårt hviler på, som rettferdighet, respekt, menneskeverd, nestekjærlighet, omsorg, medansvar, tilgivelse, frihet, likhet for alle og solidaritet med svake og sårbare. 

Å ha vært med å forme en hel generasjon nye lesere føles meningsfullt og er en givende opplevelse. Fordi det å lese er viktig. Det handler om å forstå. Jo mer vi leser, jo mer forstår vi. For å lese bøker er å leve seg inn i andre menneskers liv, å se verden fra et annet perspektiv og forstå mennesker som lever under helt andre omstendigheter enn oss selv. Det er med å utvikle empati og forståelse fra barnsben av. Og er det noe vi trenger mer av i verden akkurat nå, så er det kanskje nettopp det. 

Jeg tenker derfor at lesing er den viktigste ferdigheten vi kan gi videre til barna våre. Og blir barna glade i å lese, har de stor sjanse for å lykkes i livet. 

Her er Hans Jørgen Sandnes’ takketale:

Kjære alle sammen – tusen, tusen takk for årets Teskjekjerringpris. Som Jørn sier: At Detektivbyrå nr. 2 har skapt leselyst i over 10 år, er virkelig et eventyr.

Dette er i tillegg en pris som betyr enormt mye for meg personlig. Den første boka jeg bladde i, leste i, og klusset i, var «På eventyr med Teskjekjerringa». Og det første tegnefilmen jeg laget, var Bolla Pinnsvin for NRK Barne-TV. Siden har Prøysens forfatterskap fulgt meg gjennom barndom, ungdom og voksenliv, og har – som teskjekjerringa sjøl – dukket opp med inspirasjon når jeg har trengt det som mest.

Så en stor takk til Elin Prøysen og Egil Johansson, som jeg har hatt gleden av å både bli kjent med, og samarbeide med på flere prosjekt gjennom mange år.

Og Jørn – det er en glede at vi kan leke sammen i dette barnebokuniverset. En stor takk til forlag, redaktører og kollegaer – som sammen har vært med på å skape verdens mest aktive detektivbyrå.

Jeg er også så heldig å ha en familie som støtter opp om de utallige timene som ligger bak all tegnejobben. Tusen takk til kona mi Camilla, og Erik og Peder, og mine foreldre, som alltid har tolerert at jeg setter tegning foran nesten alt annet.

Til slutt vil jeg si som teskjekjerringa: «Å se det som skjer på nære hold, det passer mye bedre meg». For Teskjekjerringa hadde nok vært verdens beste tegner OG detektiv: for det handler om å se detaljene, og det handler om å se verden nedenfra – med et barns blikk.

Tusen takk for prisen.