Oliver Lovrenski leser på årets Se og Les i Bergen. Alle foto: Se og Les

Se og Les gikk av stabelen for et par uker siden og gnistene konferansen skapte fyker utover hele det barnelitterære feltet fortsatt. 

Av Sanne Mathiassen 

Hvert andre år arrangeres Se og les i Bergen, en konferanse for alle som jobber med barne- og ungdomslitteratur. I år ble konferansen avholdt 12. til 14. februar. Programmet ble satt sammen av en programkomite med prosjektleder Margrete Rasmussen ved Bergen Offentlige Bibliotek i bresjen. I en bransje som ofte er preget av usikkerhet og i en tid der overskriftene skriker at barn og ungdom leser mindre, kan det til tider være vanskelig å holde motet oppe. Programkomiteen ønsket derfor et optimistisk og oppløftende tema for konferansen.

Årets tema var gnist!

Ute i Bergens gater var det kaldt og regntungt, men inne i Kulturhuset var det lunt og varmt. Lokalet var stappfullt. Det gnistret av et publikum som var klare for faglig påfyll. Gnist kan være så mye. Det kan være en glød man stadig må blåse liv i eller en gnist som får flammene til å stå helt opp til taket. Dette kom særlig frem i de glitrende essayene som ble fremført på starten av hver dag. De fire essayistene var Maria Parr, Michael Stilson, Brynjulf Jung Tjønn og Kathrine Nedrejord.

Maria Parr var en av essayistene som satte spor.

Det faglige programmet strakk seg utover to dager, med et forseminar på mandag. Hver dag hadde også flere parallelle programposter, fordelt på minst, mellomst og størst, der publikum selv kunne velge hva de ville delta på. Tematikken spente seg fra debatt om leselyststrategien, til en gjennomgang av Jon Fosses barnelitterære produksjoner og hvordan dette kan funke som allalder-litteratur. Det var også flere litterære samtaler, blant annet mellom Maria Parr og Bjørn Arild Ersland, der vi fikk en magisk høytlesning fra Oskar og eg. Det hverdagslige i omgangssyke fikk publikummet til å le høyt flere ganger.

Ibbys sangomsuste quiz 

De ble også tid til fest og moro. Mandag kveld var det vorspiel og platebar med Bjørn Sortland og Ingunn Thon, ledet av Heidi Marie Vestrheim, der de fikk dele musikk, erfaringer og gode historier. Og på tirsdag var den store festkvelden, der den årlige quizen ledet av Ibby var et høydepunkt. Det er alltid gøy å gjette hvilken forfatter det er som gjemmer seg bak et bilde fra barndommen. Utover kvelden kunne man få se litteraturbransjen danse mellom biblioteksreolene til langt på natt.

Årets leselyst-strategi ble også diskutert ved Karen Frøsland Nystøyl, Troels Posselt, Michael Stilson, Sigmund Løvåsen og Marte Tovsrud Syverinsen.

Håpet var at de fleste ville komme hjem med en gnist, nok tennved til å kunne fyre opp engasjementet videre for både forfattere, litteraturformidlere, ansatte i biblioteket, lærere og andre fagfolk med interesse for feltet. Etter å ha deltatt på flere av programpostene sitter man igjen med et håp om å skape fyrverkeri i hele bransjen.

Barn og ungdom leser kanskje mindre, men vi må ikke gi opp. Det er fortsatt masse gnistrer der ute som kan blåses i til det tar full fresende fyr.