Ingvild Bjerkland, Saia Stueng og Maria Parr og Åshild Irgens (ill.) er nominerte til Nordisk Rådslitteraturpris 2024.

14 nordiske bildebøker, barnebøker og ungdomsromaner er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

De nominerte fra Norge og de samiske språkområdene er:

Maria Parr og Åshild Irgens (illustratør) for Oskar og eg, Samlaget.

Ingvild Bjerkeland for Udyr, Cappelen Damm.

Saia Stueng for Hamburgerprinsessa – Eallá dušše oktii , Davvi Girji.

Maria Parr her fra Se og Les i Bergen tidligere i år. Foto: NBU

Oskar og eg

– I Parrs univers er det barnets følelser, funderinger og observasjoner i hverdagslivet som står i sentrum. Livet og dagene skal oppleves og oppdages. Ida og Oskar er aktive, kreative og nysgjerrige aktører i sitt eget liv, og de kan fungere som rollemodeller for barn i dag, som ofte kan bli passive mottakere av andres kreativitet, skriver juryen på Nordisk Råds hjemmeside.

Illustrasjonene til Åshild Irgens skaper situasjonsbilder som komplimenterer teksten godt, og som får Ida og Oskars hverdag til å tre fram på en sjarmerende, humoristisk og personlig måte.

Ingvild Bjerkeland. Foto Grethe Nyggard

Udyr

– Dette er en historie som ved siden av å være en ren spenningshistorie, også kan leses allegorisk, skriver juryen om Ingvild Bjerkelands tredje roman for barn og ungdom.

Udyrene er den uovervinnelige erobreren som tar over verden by for by, mens Abdi og Alva er to forsvarsløse barn på flukt i en verden som plutselig er uten mening.  Dette er et bilde på mange av krigene som foregår rundt i verden, og dette forsterkes ved sluttbildet av de to barna i en overfylt gummibåt på vei til en uviss skjebne. Udyr viser på en god måte den panikken, forvirringen og maktesløsheten man trolig kjenner når man er på flukt, og hvor vanskelig det er å stole på noen, selv de som vil en vel.

Det er også en varm kjærlighetshistorie om en bror som gjør alt han kan for at søsteren hans skal være trygg, selv om verden rundt dem holder på å gå i stykker.

Saia Stueng. Foto: Tanja Norbye

Hamburgerprinsessa – Eallá dušše oktii 

– Leseren får et nært og personlig perspektiv på hvordan spiseforstyrrelser kan dominere tanker og atferd, og hvordan noe så grunnleggende som mat kan bli et redskap for å håndtere følelsesmessige utfordringer. Stuengs skildring er både rå og følsom, og gir et verdifullt bidrag til forståelsen av spiseforstyrrelser blant ungdom, skriver juryen om Hamburgerprinsessa  – Eallá dušše oktii .

Forfatteren har en utmerket fortellerkunst og håndterer viktige temaer som ungdom kan kjenne seg igjen i og lære noe av. Saia Stuengs evne til å fange essensen av ungdomstiden er bemerkelsesverdig. Hun skildrer Márens indre og ytre kamper med en autentisitet som gjør at leseren ikke bare forstår, men også føler hovedpersonens smerte og håp. Gjennom et språk som vibrerer av ungdommelig energi og samtidig bærer modenhetens tyngde, formidler Stueng kompleksiteten i det å vokse opp i dagens samfunn. Drivet i Márens opp- og nedturer holder leseren fanget i Sápmi fra mørketiden gjennom vinteren til påskens festligheter.

Vinneren offentliggjøres 22. oktober. NBU gratulerer alle de nominerte!