Ryktet er en hjerteskjærende og skremmende ungdomsroman om Nika, datter av eks-heroinist, født med abstinenser, lillesøster til Ville, som banket en gutt så ille at han havnet i rullestol da han var 15. Etter en kveld på klubben med kompisene Gøy og Jon blir Nika beskyldt for å legge seg etter typen til Annette K, en av de pene og dominerende jentene i området. Følgelig starter det en ryktekampanje, et rush av hatmeldinger på nett, draps- og voldstrusler. Og oppe i det hele er Nika mest redd for at broren skal få vite hva som skjer. For han kommer til å drepe jentene som plager henne, og da kommer moren, som er skjør som spindelvev, til å rakne.

Med presist og usminket språk trekker Ingeborg Arvola oss inn i denne brutale historien, der vi lesere nærmest blir sittende og måpe på sidelinjen mens vi maktesløse må oppleve urettferdigheten, fornedrelsen og den håpløse situasjonen Nika havner i.

Og når vi tror det ikke kan bli verre, så skrur Arvola skrustikka ennå litt til. Hvor langt kommer mobberne til å gå? Og hvor mye er Nika villig til å gjennomgå for å beskytte moren?

Det skal godt la seg gjøre å beskrive en såpass dysfunksjonell familie og såpass ekstreme situasjoner som dette og samtidig unngå å ty til klisjéer og karikaturer. Men Arvola får det til.

CAMILLA KUHN