Det lukta strykejern frå kjøkenet. Mora sto og strauk på bunadsskjorta hans. Strykejarnet freste, og dampen sto til vêrs.

– Det er så vanskelig å få denne skjorta di fin! sa ho.

– Eg treng ikkje ha på meg bunad, eg.

– Visst skal du ha bunad! Så mykje pengar som eg har brukt på han, så skal du i alle fall ha han på deg på 17. mai!

Teo er en glad og gjenkjennelig førsteklassing, som til tross for sin gode vilje klarer å rote seg opp i konflikter og trøbbel. I denne boka gjelder det bunaden han må ha på nasjonaldagen. For det første liker han ikke sølja. “Det såg ut som eit jentesmykke”, og kompisene i klassen applauderer heller ikke: “Kim og Jon sto attmed førsteklassefana. Begge hadde heilt vanlege klede. Mange andre frå klassa var også komne. Ingen av dei hadde bunad. Kim lo da han såg Teo. – Du ser ut som ein nisse, Teo.”

Teo er tapper, og han har respekt for mora. Men bunaden er så varm! Alt for varm! Særlig når Teo skal leike sammen med de andre på skolen etter toget. Og han har jo skiftetøy på SFO?

Solveig Blindheim Bendixen har skapt en fornøyelig serie med Teo-bøkene. Hun har 40 års erfaring som lærer og treffer målgruppa midt i blinken: Det er gjenkjennelig, det er morsomt og det er spennende. Men hva gjør Teo? Jo, han lurer seg til å skifte tøy, og det går selvfølgelig galt. Sølja blir borte, og mora stusser da hun ser gjennom bildene sine på mobilen fra arrangementet på skolen. En gutt i gul t-skjorte og grå joggebukse ligner så utrolig på Teo!

Blindheim Bendixen har ekte fortellerglede, og hun skriver presist og godt. Boka har også moralske dilemmaer det går an å snakke om for den som har lyst.

Trond Bredesen (Kunstdetektivbøkene) har illustrert.

Andre bøker i serien: Teo i trøbbel (2011), Teo tar sjansen (2012) og Tenk at det var Teo! (2014). 

Bjørn F. Rørvik

Solveig Blindheim Bendixen

Teo tøffar seg

Mangschou, 2015

Illustrert fortelling

66 sider